barkócza Creative Commons License 2013.08.07 0 0 87994

Elkészült az első adag borókám.

 

A bogyóhoz Miklós jóvoltából jutottam hozzá még tavaly. Ő akkor ki is próbálta az "olasz" cefrézési módszert. Az összehasonlítás kedvéért abban állapodtunk meg, hogy én pedig hagyományos módon próbálom meg cefrézni.

 

Csak június legelején tudtam nekiállni, szerencsére a borókabogyó eláll. Kb. 10 kg bogyót cefréztem le kis adagokban, vizet hozzáadva, egy 600W-os botturmixszal. Utána pektinbontó, élesztő. Lassan indult be, és lassan is forrt ki, talán két hétig is eltartott. Sajnos, nem jutottam hozzá, hogy rögtön főzzem, de szerencsére (tényleg) csurig töltött, lezárt savanyítóvödörben még ezt a hőséget is kibírta penész, ecet és minden más egyéb probléma nélkül.

 

Ma végre nekiálltam főzni. Leszűrtem a levét, majd a maradékhoz némi vizet adva még kétszer átmostam a törkölyt. Az így kapott barnás levet főztem.

 

Szép, nagy olajos foltok úsztak a teljesen tejszerű alszesz tetején. Sajnos, a kelleténél kissé bátrabban fűtöttem, úgyhogy bizony, odaégettem. Szerencsére fél literes adagokban szedem le az alszeszt, a harmadik fél liter közepén vettem észre a "gyufa" szagot. Az első liter 25% viszont megúszta.

 

(Ha sima az üst alja, akkor a mázolók által használt pengés festékvakaró pont alkalmas az odaégett cucc eltávolítására.)

 

A meglévő alszeszt gyorsan lefinomítottam. Szokásom szerint lehúztam az utópárlatot, ameddig jött, és azt is újradsztilláltam, hozzáadtam a pálinkához. Az így kapott 60%-os anyag kristálytiszta volt, de ahogy kihigítottam 43%-ra, rögtön beopálosodott - nem is számítottam másra, sz.rni rá. Kb. 5,5 dl 43%-os pálinkát kaptam.

 

Jött a kóstolás. Az illata intenzív, kellemes gyantás borókaillat. Féltem tőle, hogy ihatatlan lesz a túl erős aromától, de nem. Erős, de kellemes gyantás íz. A korty lenyelés után jó ideig olyan érzésem volt, mintha egy enyhén mentolos cukorkát szopogattam volna. Nekem tetszett.

 

Még egy fontos dolog: Úgy tűnik, a vízforralásos módszerrel kitakarítható utána a páracső és a hűtő, nem lesz az összes következő pálinka mind gyantaillatú.