Törölt nick Creative Commons License 2013.08.05 0 0 956

I Borivoj-ról a "koronaáthelyezés" előttről nem is tesznek említést a csehországi források. Elsőként Kosmas krónikája említi 1125 körül íródott művében. Ő sorolta be a cseh uralkodók családfájába. Leírja, hogy Borivoj Morvaországból származik, keleti ritusú keresztény hitben lett megkeresztelve Metód által Velehrad-ban.

 

Velehrad az természetesen Belehrad, azaz Belgrád.
Ugyanaz a csúsztatás, mint amikor Kézai krónikájában Bezprem át van forráskritizálva Veszprém-nek. Sőt szerintem Kézai is eredetileg Belgrádot szeretett volna írni Marót elhalálozása kapcsán, talán azt is írt. De kár, hogy nincs eredeti kézirat.
Szegény Metód ugyanis csak formálisan volt Sirmium érseke, a politikai huzavona miatt fizikailag Belgrádban kellet hogy székeljen.

 

I Borivoj sírját persze megtalálták a cseh régészek a prágai várhegyen, s ahol sír van meg csontok, ott ugye van valós történelem is :D Sőt olyat is állítottak, hogy ő köré építették a templomot. Ezzel azért több ellentmondásba is keveredtek, elsősorban I Vencel sírja kapcsán, így a feltúrt, áttanulmányozott csontokat már inkább I Boleszlóként temetnék újra.

Előzmény: Haralamos (954)