csalitos Creative Commons License 2013.07.31 0 0 87544

  Ha már egyszer eszet cserélünk, had mondjak én is egy két okosságot. Ha téma most a szeszfokmérő akkor el fogok mondani egy két titkot ami talán segít megérteni egy két kézenfekvő dolgot. Már gondolok olyanra, hogy etörött a mérö, új van helyette, nincs táblázat hozzá, most mit csinájak, kügyé má gyorsan egyet, stb. Bármely szeszkorrekciós táblázat használható hozzá csak át kell írni. Hogyan? Fogsz egy ceruzát és átírod, no nem az egész táblázatot, hanem csak a hőmérséklet oszlopát. A viccet félretéve adom is a magyarázatot.

   Referenciahőmérséklet: Ez az a hőmérséklet amely mellett a skála leolvasása a helyes értéket adja. 

  Szeszfok: Az etilalkohol-víz elegy térfogatszázalékban (tf%, de ezt jelenti a v/v% is, volumen=térfogat) megadott összetétele. A térfogatszázalék azt fejezi ki, hogy 100 térfogategységnyi etilalkohol-víz elegyben hány térfogatnyi etilalkohol van.
   930,14 kg/m3 sűrűségű az 50 tf%-os etilalkohol-víz elegy 20 Co-on. viszont ugyanez az elegy 30 Co-on csak 922,46 kg/m3.

   Ezeket a hőmérséklet által okozott változásokat prezentálják ezek a táblázatok. A táblázatnak van egy tetszőleges referenciahőmérséklete és ez szerint kalibrálják a fokolót. Ez nagyjából megfelel a szobahőmérsékletnek (akár, vagy a pince hőmérsékletének).   A táblázaton általában oda is van írva, hogy melyik a referenciahőmérséklet, (pl 20 vagy 15 Co) ha nincs megkeressük. Ez az a sor, amely megegyezik a szeszfokmérőn leolvasott érték sorral. Az itt feltüntetett hőmérsékletet (ami a fokolón van, hogy hány Co-on működik helyesen) ebbe a cellába írjuk. Maj értelemszerűen felfelé és lefelé is beírjuk a számokat attól függően, hogy a táblázatban mekkora ugrásokkal van megadva.
   Voala! Már lehet is használni a másik fokolóhoz a táblázatot. Ha valaki nem rendelkezik táblázattal akkor a naponta belinkelt helyről, (snapszmester) ahol a többi okosság is van, lettölthető
   Minden jót.
   Józsipapa  

Előzmény: sogi01 (87527)