ac07 Creative Commons License 2013.07.31 0 0 101

Egy kérdés: milyen forrásból ad hitelt a bank? Ha forint forrása volt, mint sugallod és sokan, amelyre fizetett a betéteseknek vagy más bankoknak bankközi forrásért adott időszakban 5-7-10% betéti kamatot, akkor azt miért érte meg fele kamatra kihelyezni?

Érdekes módon az én bankom egyszer emelt kamatot az elmúlt 5 évben, akkor is tudtam róla, merthogy első évben kedvezményes volt a kamatom.

Amikor felvettem a hitelt, legalább 3 kondtrukcióból választhattam az adott banknál, elmondták előnyeit hátrányait, sőt mivel közjegyzői okiratba is foglaltuk a tartozás elismerését, ezért a közjegyzővel is közösen értelmezni kellett, hogy mire vállalok felelősséget - megkérdezte a közjegyző is, hogy megértettem-e a kockázatokat.

Ez egyébként már a 4. devizahitelem van, érdekes módon az előző időszakra vonatkozóan (2003-tól 2008-ig) senki nem sír, hogy szeretné az árfolyam és kamatnyereségét visszafizetni a banknak a forinthitelhez viszonyítottan, csak a veszteséget nem szeretné vállalni.

Amikor felvettem a jelenlegi hitelem 2008-ban éppen azelőtt tettem meg, mikor felfüggesztették a devizában hitelezést (azaz nem ez a kormány tette meg, hanem a bankok maguk döntöttek így), mégis egészen sokáig jobb voltam, mintha eleve forintban vettem volna fel.

A bankok 2009-ben (még mindig nem ez a kormány) megegyeztek a magatartási kódexben (pl.: milyen módon lehet a feltételeket változtatni) - azok, akinek a legtöbbet emelkedett a törlesztője, megnézték-e, hogy a bankjuk csatlakozott-e ehhez (gyanítom nem). Megnézték-e azt, hogy az emelkedében jelentős szerepet játszó forint árfolyam gyengülés mennyiben köszönhet jelen kormánynak, mennyivel lenne kevesebb a törlesztőjük, ha a CDS felár és az árfolyam nem szabadult volna el (emlékeim szerint a HUF/CHF árfolyam belekarcolt 2011-ben a 250-be is, de elég régóta nem ment 230 alá) - 2008 végén 180-190 Ft között mozgott az árfolyam, de igen hirtelen felugrott 200 fölé, köszönhetően Kósa és Szííjártó urak nyilatkozatainak, vissza pedig azóta sem talált.

A kormány azért is akar gyorsan, mindenáron megoldást, mert továbbra is a forint gyengítését szeretné, az pedig tovább rontja a jelenleg is már elég rossz helyzetet.

Előzmény: kmvirtus (86)