krizsa katalin Creative Commons License 2013.07.26 0 0 192

Idézlek: "...ha az értelmében rokonságok - esetleg azonosságok - vannak, de a hang (betű - csak a hang - Krizsa) alak némi eltérést mutat, akkor ez egy újabb vizsgálódási terület a tárgyban."

Válasz: Az MTA kritikája topikban kb. két napja nagyon részletesen leírtam, hogy a gyöknyelvészetben bármiféle rokonításhoz a hangalakon kívül gyökváz-SZINTŰ értelmi rokonság is kell. Példák: KR, GR: kör, köröz, támad, MR morog, mer, mérges, NYL lenyeli... stb.

De ezt itt nem ismétlem (kb. egy féloldalnyi szöveg), közel van, megtalálod.

Mivel a gyöknyelvészet egy újfajta NYELVÉSZET, és nem a képzelet világa, a hangalak eltéréseit CSAK az ismert hangváltozásokon belül engedi meg.

Ennyi marad meg a gyöknyelvészetben az indoeurópai (finnugor szolga-) nyelvészetből. S ez azért marad meg belőle, mert összesen ennyinek van értelme az egészből.

De még ezt sem értik, hogy miért!! - azért, mert a hangváltozások az ősi hangoknak csak a sokkal későbbi rokonhangjai:-))). 

Példák: ősi a P, későbbi, kifejezetten déli rokonhanga az F, ugyancsak déli keresztrokonság a B. Ősi a T, későbbi rokonhangja a D, még későbbi az S/Sz, még annál is későbbi a Zs/Z.

Ősi a többféle erősségű a H, ősi a kétféle K(Q), de ezek közül bármelyiknek jó késői rokonhangja: a G.

Előzmény: kisharsány (191)