kall969 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 146

yoyo,

 

csak egy percre fárasztalak benneteket, hisz most már több, mint egy teljes évet letudtam a 95%-ban elektromos hőtárolós villanyfűtéssel rendelkező, 93 m2-es acélvázas, hardell rendszeres könnyűszerkezetes házikónkban (kép lejjebb, hogy el tudjátok képzelni); így tudlak benneteket a villanyszámláról tájékoztatni.

 

Adatok (nyilván mindet tudok számlákkal, alaprajzokkal, metszettel, fotókkal igazolni; és ha valaki rettentő kedvesen kéri, akkor szívesen meg is teszem neki. De szerencsésebb, ha egyszerűen elfogadjátok, amit írok, mert semmi érdekem nem fűződik egyik irányú lódításhoz sem.)

- Alul 11 cm hőszig, rajta 10 cm beton + 2 cm kőburkolat, a betonréteg közepén elektromos fűtőszállal; körben 25 cm hőszig + vázszerkezet (0,07-es ablakok.)

- A gáz nincs bevezetve az ingatlanra, sem a kertbe, sem a házba

- Villannyal fűtök olymódon, hogy éjszakai árammal felmelegítjük a 12 cm-es hőtároló betonréteget, mely napközben (is) szépen leadja a hőt. A fűtés csak éjszakai áramra kapcsol be, nappalit csak akkor használna, ha én átállítok a villanyóra szekrényben egy kapcsolót. Ez talán háromszor fordult elő az év alatt (kétszer a bojlerból fogyott ki a meleg víz; egyszer pedig hűvösnek éreztem a lakást, - ha jól emlékszem)

- Mechanikus termosztát használok a hőmérséklet beállítására, mely a betonréteg közepén méri a hőt. Nyilván lehetne a levegő hőmérsékletéhez igazodva is, de ezt direktebb reagálásúnak érzem, ezért használjuk ezt.  Meg oly mindegy, hány fok van, kellemes legyen, az a lényeg. Megjegyzés: használjatok digitális termosztátot inkább, mert nagyon kis intervallumban állítható - azaz túl érzékeny - a manuális).

- Villany a sütő, a bojler, meg az összes háztartási berendezés, bár tudom, hogy ezt kár is leírni, hisz elég ritka lehet manapság már a szenes vasaló.

- Van egy hangulatos kis vaskályhánk a nappaliban, ezt néha begyújtjuk, és élvezzük a direkt tűz élményét, és melegét. Tavaly ősz végén 10 mázsa fát vettem erre a célra, ennek több, mint fele megvan még.

- Általánydíjat fizetek az elektromos műveknek, 26.667 Ft / hó.

- Az év végén a leolvasáskor rá kellett fizetnem az általányra kb. 50.000 Ft-ot.

- Fűtés nélkül a villanyszámlánk kb. 12.000 Ft (a fűtési szezonon kívül mért értékek alapján.)

- Fűtésre tehát kb. 12x14.600= 175.200 Ft, + 50.000 Ft ráfizetés, és az 5q fa ára: 15.000 Ft; azaz mindösszesen cirka 240.000 Ft megy el.

- A házban az egész fűtési szezon alatt egyforma kellemes meleg van, nem kapcsolgatom ki-, be a fűtést. Nem is nagyon lehetne, persze. A padló néhol kellemesen langyos, néhol "csak" nem hideg. Természetesen ez így van tervezve, különböző helyiségekben különböző a fűtőszálak sűrűsége. A házat 4 termosztáttal 4 fűtési zónára osztottam (nappali+dolgozó+közlekedők / hálók / vizes helyiségek); a zónák hőmérséklete külön állítható. A hálószobában pl. egész minimálisra vettem, mert a langyos padló már olyan meleg levegőt eredményezne számomra, amit a nappaliban igénylek, a hálóban viszont utálok; értsd: hűvösben tudok jót aludni.

- A nappaliban van egy szép szőnyeg, ami nem szerencsés, de szép, - enélkül jobb lenne a fűtésünk hatásfoka. (Mikor felhajtom, nagyon komoly meleg van alatta. Megjegyzem ugyanígy beáll a meleg levegő az ülőbútorok alatt is. Talán kéne egy kis ventillátor, amivel kikergetem onnan.)

- Van egy 3,5 kW-os inverteres klímánk is, amit fűtésre is lehet használni. Néhányszor kapcsoltam be a fűtési szezonon kívül.

 

Vélemény (itt már nyugodtan belém lehet kötni, mert ez már nem tény):

- villanyfűtés kialakítása nem olcsó, de jóval olcsóbb, mintha a gázt építem ki: fűtőszálak + termosztát: kb. br. 700.000 Ft; valamint van egy egyszeri hálózati hozzájárulás az EON felé: ez kb. 440.000 Ft volt. Az elektromos szekrényünk sem egyszerű, de ennek nem tudom megmondani a költségét. Néhány tízezer Ft lehet. Tehát olyan 1,2-1,25 M Ft. A gázt csak saccolni tudom: bekötése a portára, bevezetése a házba, a tervek elkészítése, a kazán megvásárlása, a fűtőtestek (és/vagy a padló szerelvényezése) költsége és a szerelő díja: szerintem mindez olyan 3-3,5 M Ft lehet.

- a villanyfűtés üzemeltetése jóval drágább, mint a gázé. Ugyanebben az ingatlanban jóval kisebb lenne a fűtésköltségem. Szerintem olyan fele, ha gázzal fűtenék. Azaz évi cirka 120.000 Ft-ot takaríthatnék meg. De ez csak becslés, lehet még többet megtakaríthatnék.

- a gázfűtés cuccai jóval több helyet foglalnak: a kazán és a helyiségenkénti fűtőtestek. Padlófűtés esetén persze csak a kazán("ház/helyiség") vs. bojler méret verseny jöhet szóba. Mondjuk én magasan elhelyezett vízszintes bojlert használok, azaz így semmilyen teret nem vesz el tőlünk.

- állítólag a villanyfűtés során a fűtőszálak csupán 24-26 fokosra melegítik fel a betont, ez elégséges a levegő állandó kb. 22 fokon tartására. (megjegyzem én ennél melegebbnek érzem a padlót, de tévedhetek). A fűtőszálak élettartama így állítólag örök élet; és nem soha nem igényel semmilyen karbantartást. (Ez nem tudom mekkora árelőny, soha nem volt vizes alapú padlófűtésem, amit esetleg tisztítani, javítani kell.)

- a gázár mindig politikai alkuk eredménye, a villanyár kevésbé. A magyar villanyár jelenleg sokkal közelebb van a nyugati árakhoz, mint a gáz. De ebből az égvilágon semmi sem következik biztosra, csak leírtam, ha már átfutott az agyamon.

- előbbre tekintve: ha esetleg később napelemet, szélkereket, vagy akármit használnék: könnyebb lenne integrálnom a csak áram lakásomba, mintha gázzal fűtenék. De nyilván az utóbbinál is megoldható ez.

 

Kicsit összefoglalva: az építkezés során jó volt, hogy megtakarítottam pár millió forintot azzal, hogy lemondtam a gázról, mégha ennek árát olyan kb. 20 év alatt visza is fizetem (20x120e Ft), vagy nem. Mert mi biztos itt már, kérem... Meg olyan modernek is éreztem, hogy csak villany, semmi gáz. És jó volt nem bajlódni a gázbekötéssel, gázfűtés kiépítésével. A fűtőszálak beépítése viccesen egyszerű. Villanyszerelőnk most látott ilyet először, mégis végeztünk vele néhány óra alatt. Villanyszerelőre elsősorban a termosztátba való bekötés, a rendszerhez való csatlakozás során van szükség. Meg persze megnyugtató, ha a rábetonozás előtt megméri, hogy minden fűtőkör szépen működik.

Tehát- egyelőre - nem bántam meg tettem, de lehet ebben benne van a szinte mindenkiben megbúvó utólagos önigazolási kényszer is, mint mikor beleszeretünk az autónkba, hiába van nála szebb és jobb, ráadásul olcsóbban.

 

Maradok tisztelettel, hölgyek, urak.

 

 

Megj.: a ház még nincs sem kívül, sem belül teljesen kész. Tervrajz, rétegrend, helyiségenkénti kW igény stb. régebbi hozzászólásaimban.