neduddgi(én) Creative Commons License 2013.07.10 0 0 9651

Ha igazi "tőkés réce színű" lesz, akkor az első test-tolluk hasonló alapszínű lenne, (többé-kevésbé középbarna alapszín, sötétbarnával szegve), de a szárnytükör és a kaláris már megkülönböztetné a tojót a gácsértól.

Az első vedlés 3-4 hónapos korukban megtörténik. (Pecsenye-kacsának még ez előtt, hízott kacsának ez után szokták vágni.) A tojó megmarad "terepszínűnek", a gácsér meg átöltözik ünneplőbe. :o)

A keverék-tarkáknál ahogy írtam, nem ilyen markáns az eltérés. A vedlés előtti első tollazatuk még visszafogottabban tarka, de nem utal egyértelműen a nemre. A tojók közt is vannak színesebbek, és a gácsérok közt is vannak szerényebb külsejűek. De a végleges mintázat nekik is az első vedlés után alakul ki. A gácsérok általában színesebbek, vagy inkább tarkábbak lesznek, mint a tojók. A lányok visszafogottabban öltözködnek, de gyakran használnak szép pasztell színeket. A gácsérok színe még a következő tavaszra változhat, utána már vedléskor állandó marad.

Tavaly gyönyörű színes-tarkabarka állományom volt, amíg vendégül nem láttam egy kutyát... Az ideiek jobbára sötét-vadas alapmintázatúak, de azért jóval tarkábbak, mint az igazi vadas magyarkacsák. Most fejezik be az első vedlést.

Előzmény: Flower1972 (9650)