Catella Creative Commons License 2013.07.10 0 0 3012

Tétényi Éva
Hová tűntek a milliárdok? - tesszük fel a kérdést Esztergomban immár sokadszorra, most éppen a közvilágítással kapcsolatban. A jelenleg felszámolás alatt álló, közvilágítást szolgáltató TIVI Kft. immár harmadszor borítja sötétbe Esztergomot, és zsarolja meg Szent István városát annak 30 ezer lakójával együtt. Mindezt azért teheti meg, mert bombabiztos szerződést kötött vele az előző városvezetés. A 2005-ben aláírt, 12 évre szóló közbeszerzést elnyert koncessziós szolgáltatás során – ahogy a szolgáltató
újabban nevezi - „fényt” szolgáltat Esztergomnak. Ebbe beleértendőek a lámpatestek, biztosítékok, a légkábel földbe helyezése, a Berényi Zsigmond utca átépítése(?), a karbantartási díj, valamint az áramdíj.
A szerződés szerinti részletes elszámolást a cég üzleti titokra hivatkozva nem hajlandó megtenni. Márpedig a közvilágítással kapcsolatos szerződésben rögzítésre került, hogy jegyzőkönyvet kell felvenni minden hónapban a teljesítésről, amelyben részletezésre kerül a felhasznált áram mennyisége is. Ennek azért van különös jelentősége, mivel az egész beruházás és szerződéskötés azon alapult, hogy az önkormányzatnak energiatakarékos közterületi lámpái legyenek, és így csökkenjen a közvilágításra fordított összeg.

Nézzük meg, mi valósult meg ebből a szándékból ténylegesen: a 2006-os, 6 millió forintos havi számlától mára eljutottunk a 21 millió forintos havi díjig. Eszerint Esztergomban – ha minden jól megy – csak közvilágításra ebben az évben 250 milliót költünk. Érdeklődtünk hasonló méretű településeknél, náluk mennyibe kerül ez a szolgáltatás. A 20-30 ezer lakosú városok 57 és 82 millió forintos bruttó éves költségről számoltak be, de még egy kétszer akkora város is, mint Esztergom kevesebb, mint a felét költi évente közvilágításra. (Sopron, 65 ezer lakos - 90,7 millió Ft.)

Vitathatnánk az esztergomi közvilágításra kért idei 250 millió forintot is, mivel a 2005-ös szerződésben rögzített 232 millió útátépítésre fordított költséghez képest mára kifizettünk több, mint 1 milliárd forintot, a futamidő végére pedig további 2 milliárdot szeretne kapni a TIVI Kft – de ez a történet most nem erről szól. Ezt a megállapodást még a Meggyes-féle városvezetés kötötte, és súlyos örökségként nehezedik Esztergom állami inkasszó miatt is romokban heverő költségvetésére. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a TIVI közben bankot is váltott és a (teljesítésigazoláshoz szükséges elszámolások nélküli) számlájának ellenértéket havonta egy másik bank számlájára kéri utalni. Amennyiben ez nem így történik, a TIVI kikapcsolja a közvilágítást. Arra az esetleges gondolatra pedig, miszerint a TIVI vigye az izzóit, majd mi becsvarunk másikat, a cég ügyvezetője egy lehetséges magántulajdon elleni bűncselekmény megvalósulását vázolta fel, hiszen övé a lámpatest. Eközben az a bank, akitől a TIVI eredetileg hitelt vett fel és még akkor kikötötte, hogy csak az őnála vezetett számlára utalhat a város, a tartozását átadta egy behajtás követelő cégnek, aki az önkormányzattól most azonnal kéri a már egyszer kifizetett 64 millió forintot. Ezt figyelembe véve viszont könnyen előfordulhat, - ha most engedünk a zsarolásnak, - hogy a városnak kétszer kell kifizetnie az amúgy is magas havi díjat, és Esztergomban akár 500 millió forintba is kerülhet 2013-ban a közvilágítás. Akkor az esztergomiaknak (újszülöttől a nyugdíjasig) 16.600 forintjába kerülne a „városi fény”.

Az önkormányzat a tárgyalásokat a felszámolóval már januárban megkezdte arra vonatkozóan,
hogy a szerződésben kikötött teljesítésigazolás történjen meg,
az önkormányzatnak ne kelljen „kétszer” megfizetnie a szolgáltatás díját,
az emelés mértéke külön vonatkozzon az áramszolgáltatásra és külön a beruházásokra,
valamint hadd ismerjük meg, kitől és mennyiért veszi a mi pénzükön a TIVI Kft. az áramot.

Szakemberek szerint – akiket a kilowattokon és izzófajtákon kívül más nem nagyon érdekel - a havi közvilágításra fordított közpénz nálunk sem lehetne több 8-10 millió forintnál.