naox Creative Commons License 2013.07.09 0 0 6480

Nem akarom megosztani három okból:

1. nem akarok senki kétségbeesett baromnak tippeket adni, hogy aztán a károsultak engem baszogassanak

2. nem tekintem magam a téma szakértőjének (akit érdekel, nagyon jó könyveket írtak a szélhámosságokról)

3. de főleg azért nem, mert egy adott szint felett a szélhámosságot nem azért ismered meg, mert már olvastad az átverést valahol, hanem azért, mert felismered a "mintázatot". Sajna sok élethelyzetben meg kell tanulnod a szélhámosok pszichológiáját, és igen, ehhez egy kicsit neked is szélhámossá kell válnod (persze csak fejben). Ez az a bizonyos "mentális empátia", amikor tudni kell a másik fejével gondolkodni, érteni kell a motivációit, etc. Pont az, mint amikor egy vitában nem lehüjézem a másikat, hanem felfogom a gonolatmenetét, annak ellenére, hogy az különbözik az enyémtől, és megtalálom az _ő gondolatmenetében_ a hibát.

(Tudom, hogy ezzel megint hatalmas dorongcunamit zúditok a nyakamba, igen, tudom, hogy ez sokak szerint csak "blablablabla", de próbáljátok ki a "mentális empátiát", és próbáljatok rájönni, hogy miért tartom ezt a probléma kezelésének a legjobb módjának...)

 

Ugyanakkor a védekezés nagyon egyszerű, semmi trükk, csak persze utólag mindig könnyű okosnak lenni: el kell fogadni, hogy a szélhámosok "köztünk járnak", olyan ez, mint az influenza: ha itt van, akkor állandóan észnél kell lenni, és védekezni. A szélhámos gátlástalanul hazudik, minden manipulálható dolgot manipulál, tehát a megoldás: ha megkeres egy ismeretlen, akkor az ellenőrizhető tényeket kell ellenőrizni. Nem rá hallgatni, nem az általa adott információkkkal foglalkozni, hanem a mögöttesekkel.

 

Sipos példáján: www.e-cegjegyzek.hu, meg kell nézni az igazgató bejegyzett lakcímét. Ha ez megvan, akkor először gugli map: új építésű lakópark Veresegyházon, akár OK is lehetne. De ha beülsz az autóba, és odamész, akkor meglátod, hogy ez egy építkezések között ottmaradt kb "putri". Ha ezt látod, akkor nem adsz a cégnek előre egy fityinget se, hanem keresel másikat.

 

És a probléma: hiába tudtam kb. a cég megalakulása óta, hogy az igazgató lakcíme egy rom, nem vádolhattam meg ezzel nyilvánosan, hisz egy szélhámosnak ezer magyarázata van erre (pl. befektetési célból vette, de mielőtt lebontotta volna, beköltözött egy haldokló mami a rokkant gyerekével, és nem tudja kirakni őket, de be kell jelentkeznie, különben elbirtokolják (ezt a sztorit pl. 3-4-szer hallottam, nem S-tól, másoktól)). Persze, hogy tudod, hogy egy komoly cég ilyen cégbejegyzési adatot nem enged meg, de még ha nyilvánosan elő is állsz vele, semmit nem érsz el. Mindenki S-nak fog hinni, mert ő azt mondja, amit az emberek hallani akarnak, ő hazudik, és a hazugsággal szemben az igazságnak (ami sokszor bonyolult, és annyira nem is kívánatos) rosszak az esélyei. Te kényszerülsz védekezni, hogy egy versenytársadat méltatlan eszközökkel akarod lejáratni. Végül még ő csinál belőle reklámot magának.

Ha valaki meg akarta volna úszni az Aranyközpontos átverést, megúszhatta volna. Előre is tudni lehetett, nem csak utólag. De ha valaki nem akarta megúszni, azt senki nem tudta volna lebeszélni.