Törölt nick Creative Commons License 2013.07.08 0 0 24321

Sziasztok!

 

Most jöttünk haza.

Pár szóban leírom a tapasztalatokat. Odafelé Bosznián át mentünk, Jajce, Mostar, Medjugorje, Dubrovnik, Radovici (4 éjszaka) majd Petrovac (3 éjszaka) és végül a kanyonokon (Moraca, Tara, Piva) át hazafelé Scepan polje, Sarajevo, Bosanski Samac -on át.

 

A táj tényleg csodaszép. Ha valaki gyönyörködni megy, akkor a szeme minden szépséget megkap, amit csak lehet. Az ételek finomak, az emberek kedvesek. A tenger, az időjárás, ..., nos az már nem ilyen fényes.

 

A tenger borzalmas hideg volt. Alig fürdött valaki, az is csak berohant és már jött is ki.  Állandó hideg szél fújt a tenger felől. Több napon esett az eső. A nap éget. A szél miatt a levegő hideg. A tengerben meg meg lehet fagyni. Máskor egész napot fürdéssel töltöttük, most az ott töltött 7 napból összesen ha fürödtünk két órát. PArti napozás, berohanás, fogvacogás, vissza a napra. Pedig rám aztán senki sem mondhatja, hogy fázós vagyok.

 

Radovici (Plavi horizonti) a part szép, van homokos és sziklás part is, bővan. Nincs nagy tömeg. Minden ideális lenne, kivéve a hideg tengervizet (júliusban?!) és a hideg szelet. Ez a hely tetszett.

 

Petrovac strandjáról semmi jót nem tudok írni. Keskeny aprókavicsos part. Tele napágyakkal, szabad hely szinte semmi. Óriási tömeg, egyik ember lába a másik szájába lóg. Szó szerint. A tenger gyorsan mélyül, belül nagy kavicsos. Az parti apró kavics közé valami vörös szinezőanyag keveredik, amit elég nehéz lemosni. A víz szennyes, tele hulladékkal. Saját szemmel láttam lebegő, használt óvszert ( a gyerkek csak nézték és fújjoltak, még jó, hogy nem kérdezték mi az). Az egész strandon nincs egy WC sem... 

 

Átmentünk Buljaricára az első nap után. Buljaricáról azt tudom írni mint a Plavi horizonti-ról. Nagyon szép, tiszta, nincs tömeg, olcsó árak, csak a tengervíz volt itt is hideg.

 

 

A kanyonok nagyon szépek. Főleg a Tara híd és a Piva. Legmélyebb nyomot Zabljak és a fennsíkon átvezető Trsa-Pluzsinei út hagyta bennem. Felejthetetlen.

 

Összefoglalva, ha valaki szépségre vágyik, akkor irány Montenegro, ha viszont jót akar fürödni és nem akar az időjárás miatt aggódni, akkor irány Görögország. Ebben egyetértett az egész család.