Szomszédok – nincs megállás (a lejtőn)
350. fejezet
Főcím
Késő délutáni kép – tévétorony, lakótelep, roncsok a parkolóban, egy rozzant Ikarus fut át a képen, mögötte viszont rögtön feltűnik egy gyönyörű új Mercedes Citaro is, jól látható BKK-emblémával.
Mágenheim-lakás.
Ádám a kisszobában bóbiskol a tévé előtt, jól ismert barna köntösében, kivillanó mellszőrzettel. Julcsi lép be a lakásba.
Julcsi: Jó estét! Megjöttek a dolgozó népek.
Ádám (nem riad fel, inkább csak lustán-álmosan feltápászkodik): Jó estét. Ezek nem dolgozó, hanem ricsajozó népek. Hordák. Vagy inkább bandák.
Julcsi (a régi köpenyre tekintve): A Nagy Fehért meg mi lelte?
Ádám (álmosan): A Nagy Fehér nem lelte a nagy fehér köntösét, ezért elővette a régit. A kopottat, nyúzottat, de a legkedvesebbet.
Julcsi: Értem. Mit mondjak? Gyönyörű.
Ádám: Ne mondj semmit. Tényleg az. De legalább ezt szeretem.
Julcsi: És? Hogy telt a szabadnapod?
Ádám: Jól.
Julcsi: Bővebben?
Ádám: Nem jól.
Julcsi: Haha. Ez nagyon vicces.
Ádám (leül a nappaliban az egyik székbe, a keze ügyébe került csészéből kávét hörpöl): Ráadásul nem is igaz. Végre kialudhattam magam.
Julcsi (mintha valami tiltott dolgon kapta volna a másikat): És még tévéztél is…
Ádám (tettetett beismerően): Képzeld, még azt is csináltam. Amíg bele nem aludtam.
Julcsi: És mi jót találtál a megszámlálhatatlan csatornákon?
Ádám: Egy nagy magyar filmet. Szabó István Oscar-díjas művét.
Julcsi: Ne mondd. És az téged érdekel? Úgy tudom, az egy elég ódivatú film, valami régmúltban játszódó, elavult történettel.
Ádám: Tévedsz, lányom. Az egy szép, ízléses, elgondolkodtató alkotás. A témája ugyan valóban nem aktuális, de a színészvezetés, a képi beállítások, a fények, a dialógokban felgyülemlő feszültség bravúros rendezésre utalnak.
Julcsi (meglepődve): Te így értesz ehhez a szakmához?
Ádám: Furcsa, ugye? A te drága jó nemzőatyád még mindig tud meglepetést okozni.
Julcsi: Nem. Csak nem gondoltam, hogy ilyen műértő szemmel figyeled a mozit.
Ádám: Pedig bizony a középiskolában sokáig vacilláltam a pályaválasztás körül. Annál is inkább, mert filmszakkörös voltam, s Ragályi Elemér járt be hozzánk képi mesterséget oktatni. De persze te azt sem tudod, ki is az a Ragályi Elemér.
Julcsi (sértődötten): De képzeld, tudom. … (Megenyhülve.) Szóval belőled majdnem színész lett?
Ádám (unottan): Majdnem.
Julcsi: És akkor szerepelnél a tévében?
Ádám: Biztosan. Ahogy mostanában elnézem, a tévében mindenki szerepel, csak épp színész nem.
Julcsi: De mondjuk sorozatokban…
Ádám: Na, azt nem. Édes jó leányom, én művésznek készültem, nem csepűrágónak. Se sorozatokat nem vállaltam volna, se pendlit. Éppúgy, mint ahogy orvosként nem fogadok el se paraszolvenciát, s nem szervezek homeopátiás rendelést sem.
Tekintetet magasba emelő klimpírozás.