Gardo20 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 16533

Sziasztok! Egy szakember segítsgét/tanácsát szeretném kikérni nyílászáró választás miatt. Vásároltunk egy 3. emelti panellakást 4 emeletes épületben. Ezt felújítjuk és közben szeretnénk a réi fa nyílászárókat új műanyagokra cserélni. Voltam már a városban (Pécs) fellelhető szinte valamennyi ablakosnál, persze mindegyik leginkább a saját temékét dícséri, favorizálja. Ez némiképp érthető is, hisz ebből élnek.. :)

 

Mivel hosszabb távra tervezünk (min. 10-15 év), ezért a gyengébb minőséget kerülnénk. Úgy hallottam, a Spectus talán ide tartozik. Hozzáteszem, hogy nem dolgozom az építőiparban (de hülye ezért nem vagyok... :) ), így csak a fórumokra, pletykákra tudok alapozni. Lehet van más kerülendőbb márka is...?

 

A kérdésem a következő lenne: mivel az ár is számít, egyenlőre 2 termék közt gondolkodom.

Az egyik a Fenstherm Brill, Veka Softline 70 profilból, a másik a Gealan 8000. Árban az előbbi kicsit kedvezőbb, a Gealan több helyütt kapható és talán némiképp jobban tettszik. Profilmélységben nincs lényeges különbség, a Gealan 1 kamrával több (6 kamrás).

 

Néztem még a Kömmerling, Rehau, Schüco profilokat is, de azok ~20% -al drágábbak, így talán kihagyom. (Vagy megéri a "felárat"?) A Deceuninck -et nem nagyon reklámozzák, így nem is ismerem és így vagyok az Aluplast IDEAL 4000 el is. Ezek milyenek?

Az alap 4-16-4 üvegezés helyett érdemesebb eltérő üveg vastagságot rendelni a jobb hangszigetelés érdekében, esetleg mi a tapasztalat a 3 rétegű üveggel? Vagy ez panellakásba teljesen felesleges?

Előre is köszönöm mindenkinek a segítő szándékot a választásban!

További szép napot, Üdv!

Ui.: úgy olvastam, a Gealan belseje újrahasznosított műanyagból készül. Ez jelent valami hátrányt a mindennapi használatban, vagy a tartósságot nézve?