savage123 Creative Commons License 2013.06.13 0 0 331

..na most akkor lassítsunk:)

kórlapokat kaptam,(szlát persze nem)  de hiányosak, s mint kesernyés hangvételemből kiderült: nem jogositanak fel semmire, magam is tudom....

bakterológiai-szövettani vizsgálatot hol, mennyi ideig a műtét után lehet kérni? (a 10-es bagatell az eddigi költségekhez képest.)

 

"Csak arra vállalhatunk garanciát, hogy a műtétet megfelelően elvégezzük, a sikerességre nem. Az, hogy egyesek hajlandók sikertelenség esetén ingyen, vagy csökkentett áron újabb beavatkozást elvégezni, inkább tekinthető emberiességi, vagy menedzselési szempontnak, mintsem elvárható minimumnak."


Kérdésem: miért nem vállalható garancia? Ez is csak egy szolgáltatás. Nyilván nem a műtét eredményességére kell garanciát vállalni, hiszen élő anyagról van szó, annál inkább kellene garancia a megismételt beavatkozásra.A dokumentálhatóan előirásosan és minőségileg hibátlanul elvégzett munkára. Hiszen az illető orvost választottam, biztam benne, oda vittem a pénzem, pedig állatorvos annyi van, ha eldobok egy követ, biztosan eltalál egyet :) (ezt ne vedd sértésnek, nem rajtad akarom kidühöngeni magam,a válaszokért inkább hálás vagyok....)

Vagyis: az emberiességi szempontok, az orvosi eskű és a marketing meg piaci szempontok  miatt igenis kell vállalni garanciát és ennek a kikövetelését el is fogja végezni a fogyasztótudatos magatartás, ezt én garantálom. Tehát a garancia mint a felelősségvállalás manifesztuma nem csak úgy "szempontok", hanem szerintem szolgáltatási minimumnak kell lenniük. Hiszen ha nem igy lesz, akkor a műhibákat továbbra is az élő szövet egyedi tulajdonságaira lehet fogni, s az előre leszögezett garanciamenteség mögé lehet rejtőzni. Fontos dolog ez, benne van korunk egyik keletajrópai rákfenéje, a felelőtlen társadalom egyik alapjelensége: csak álom az amerikai (akár humán)orvos magatartása, aki barát-kollegája ellen is tanuskodik egy műhibaperben, lelkiismereti, objektiv alapon.

 

Amit Te kimondasz, hogy garancia nincs, az nagyon sok orvos szájából hangzik el, méregdrága humánorvosi beavatkozások előtt, én mérhetetlenül morbidnak érzem. A közeljövő spontán feladata lesz, hogy ez megváltozzon. Ahogyan az eddig akár önkényességet rejtő bírói itéleteket is lehet vitatni a neten, s azoknak hosszabb távon s nagyobb esetszám alapján ki kell állniuk a nyilvánosság próbáját! Erről eddig szó sem lehetett. 

 

Nem hagyományos garanciavállalásról, hanem a felelőtlen vagy hanyag munka következményeinek a társadalmi önvédelem okán történő kiköveteléséről: ehhez kell megtalálni a formákat, a számonkérés, a kártalanitás módozatait s ez nem is biztos hogy az orvosok feladata. Majd kiforrja magát.

Előzmény: Wet RinR (330)