"A neoliberalizmusnak a topik szempontjából annyiban van szerepe ( az eszmecserén kívül) , hogy pl. a te elképezelésedet hagyja-e magvalósítani."
Így van, de mint már jeleztem, ez számomra előreszaladás. Először működjön valami saját rendszerében, és csak utána tartom értelmesnek arról gondolkodni, hogy hogyan fog bevezetődni, és hogyan illeszkedik a világba.
"A neolib. következménye a globalizmus, amikor már országhatárokon túli kereskedés, tőkeáramlás, munkaerő áramlás folyik."
Ezt nem értem. Nyilván nem a 70-es években indult meg a külkereskedelem. De akkor mi az, amit hozzátett a neolib?
"Ugyanakkor tudom egy másik topikból, hogy ha a nyugdíjasok MO-on ingyen utaznak, akkor az EU minden nyugdíjasa is,ha idejön, mert ugyanaz jár mindenkinek.
Csak egy pici utalás ( bocs), hogy az apanázs is ilyen természetű!"
Úgy érted, meg kell adni a többieknek is az apanázst? Nem megy, mert hiányzik a definíció. Az ország bevételét osztjuk el, annak állampolgárai között, egy olyan képlettel, amiben szerepel az átlagjövedelem. A külföldire ez az átlagjövedelem nem érvényes, és nincs is rálátásunk erre a dologra.
"Itt most bekövetkezett az a helyzet, hogy valamelyikünknek engednie kell!)))"
Olyan is van, hogy két ember nem tudja meggyőzni egymást, és minden marad annyiban :)
"Az MNB nincs sem az Országygűlés, sem a kormány alá rendelve, kizárólag a Európai Központi Bank alá."
Hogyan van definiálva ez a viszony? Csak mert elviekben az ügyészség, a szakszervezet stb. mind függetlenek, viktorék mégis azzal foglalatoskodnak, hogy sorban beültetik az embereiket ezekre a helyekre.
"Ennek okán - szerintem - érdemes lenne felmérni a globalizáció, az EU. legalapvetőbb szabályait azért, hogy ha a tervezeted összáll és megoldást nyújt a bajainkra, ám ennek feltétele, hogy kirekesztődünk a globális világból akkor jól járunk még, vagy rosszabbul."
Ez egy nagyon fontos felvetés. Igen, ez a jó kérdés. Az EU reakciójának felméréséhez minimum egy EU szakértő kellene, én magam mindenképpen kevés vagyok. Mindazonáltal, bízom a megoldások előremutatóságában. Vagyis hogy itt nem arról van szó, hogy önnön hatalmát erősítendő, kirekeszti az ország a kűfődet, mert igenis tárt karokkal várunk mindenkit a tervezetem szerint. Pont az a cél, hogy jöjjenek sokan. Ezért elvi szinten én merek bízni abban, hogy emiatt lehetséges a kompromisszum. Ami fontos, mert az önellátás szerintem nem lehet alternatíva. Semmilyen szinten nem tudnánk magunkat önállóan működtetni a jelenlegi állapot után, azt az átmenetet lehetetlen megrajzolni szerintem.
"Lehet, hogy nem olvastam el, nem talátam a tervezetben,( akkor bocs) de pl. élelmiszertermelésre vonatkozó fejezetet még nem láttam benne."
Az élelmiszertermelést nem kezeltem külön kérdésként, mert meggyőződésem, hogy csak az elfuserált adószabályok sújtják. Ha minden a helyén van kezelve, nem kell oda támogatás, elég hagyni őket termelni. Nehogy már egy ilyen pompás adottságokkal rendelkező országban ne sikerüljön ez.