Androidus Creative Commons License 2013.06.09 0 0 544

"Engem is zavar, hogy pl. a bankok konszolidációjára fordított pénzt nem az aktuális miniszterelnökök ismertetik ilyen-olyan indokkal, hanem a Jobbik interpellációjából derül fény arra, hogy már megint horribilis összeget költöttünk erre."

Szerintem ez egészen más tészta, ez csak egy szokásos politikusi sumákolás. Amelyik hatalmon van, mind azt mondja, hogy semmi közünk semmihez, amelyik ellenzékben, az meg folyton nyilvánosságot követel. Én pedig a neoliberalizmus felőli elméletre lennék kíváncsi. Mert az oké, hogy hallottam a túloldalról, hogy neolibsiknél minden rossz, de mi van, ha ezt az ellenoldal is tényszerűen el tudja magyarázni a másikról?

"Pl. valóban, nálunk is összevonták az PSZÁF-ot az MNB-vel így a bankok külső ( bankrendszeren kívüli) ellenőrzése megszűnt. Bankok ellenőrzik a bankokat."

Erről is más a véleményem. Az MNB pont hogy a kormány embere által van írányítva, ő jegybankelnökként nem a bankok érdekeit fogja védeni. Ez pont egy külső ellenőrzés szerintem. Az összevonásnak mindössze hatalmi koncentrálás volt a motivációja. Így eggyel kevesebb helyet kell ellenőrizni.

"De visszatérve a topik témájára jól érzékelem, hogy az általad vázolt rendszer is szűknek találja a globalizáció kereteit?

A határforgalomra gondolok."

Nem nagyon tudom értelmezni azt, hogy "szűk globalizáció" :) Eddig akkurátusan ügyeltem rá, hogy ne tájékozódjak, mert akkor csak félinformációim lehetnének egy olyan területről, amit egy életen át tanulnak. Szóval a tervezetemmel nem akartam állást foglalni semmi ellen, és semmi mellett. A megérzéseimre hallgatok, és a dolgok egyszerű logikáját követem. Például nem tudom, olvastad-e a monopol helyzetűek adójáról szóló részt. Az nem irányul konkrétan sem külföld, sem senki ellen, egyszerűen csak abból a megfigyelésből indul ki, hogy a túl erős versenytárs csúnyán vissza tud élni a helyzetével. És milyen egyszerű ezt helyreigazítani, pont ott a helyén, amennyiben az adók szépen kulturáltan szét vannak szedve! Én az ilyen elvi alapokra koncentrálok, mert ha azok jók, akkor jól lehet velük kezelni a váratlan helyzeteket.

A határon nem gondoltam semmilyen büntetővámot alkalmazni, szerintem ha kedvező a klíma a vállalkozásoknak, akkor úgyis idejönnek termelni inkább. Ez volt inkább a cél. Az ország adórendszerét csak egy olyan "pici" elem védi, hogy a külföldi munkavállalók nem kapnak apanázst, és a külföldön tartózkodó magyarok sem. Ezzel enyhén maga felé hajlik a rendszer keze, és el tudja kerülni, hogy a kedvező vállalkozási adóért idejönnek a külföldiek termelni, de hoznak magukkal szlovák, román stb. munkaerőt.

Ezzel együtt a rendszer logikája nem zárja ki, hogy ha beözönlő áru okoz problémát, akkor végső soron nem védővám, de valamiféle fogyasztási adó állítson be egy kívánatos magyar/külföldi áru arányt a piacon, például úgy, hogy a külföldi árunak pozitív, a magyarnak pedig értelemszerűen negatív lenne az áfája. Szóval ez nem mond ellent semminek, csak nem szeretném.

Előzmény: Tündérmese (540)