Bajdó Creative Commons License 2013.06.07 0 0 11181

Kedves családkutatók! Elnézést a más témáért.

 

Szeretnék érdeklődni csináltatott-e valaki mostanában DNS tesztet?

 

A  MyHeritage   (http://www.myheritage.hu/all-dna-tests ) mostanában nagyon hirdeti. Állítás szerint ez a most elérhető legjobb.

 

Úgy gondolom a DNS a jövő családkutatása (Nincs magyarázkodás. Nincs beleálmodás. Nincs eltitkolt pásztoróra. Nincs eltitkolt erőszak. Nincs első éjszaka joga. Nincs befogadott/talált/elválalt gyerek. Csak a szigorú tények. Sok minden történhetett egy eldugott szénakazalban, egy kicsi faluban/tanyán). Elméletileg visszavezet a legrégebbi afrikai Ősapához.

 

Kár hogy nekem iszonyú drága. (ma még). Egy teljes market több mint százezer forint.

 

Bár egy egyszerű 12 marketes is sok mindent elárul magamról.

Kíváncsi lennék mit nyújtanak az egyes kategóriák? Milyen magyarázatot fűz ahhoz a furcsa hosszú betű-szám kombinációhoz, ami én lennék? Tulajdonképpen mit tudok meg génjeim múltjáról, vándorlásának útjáról? Mit tudok meg az anyai vonalamról?

Megaztán hol lehet erről a teljesen új dologról többet megtudni?

 

Két, vagy három éve egy „National Geographic” által szponzorált vizsgálat (itt volt az erről szóló kiállításuk a Millenáris parkban) bemutatta génjeink vándorlását Afrikától idáig. Ők 100 dollárért csinálták a személyest, amely bemutatta az adott személy vándorlási útvonalát. Későn ébredtem lemaradtam.

 

Biztos nem sokan merik megcsináltatni, mifelénk igen sok eredmény kijöhet. Mondják a „Kárpát medence” az Európai népek olvasztókemencéje. Aztán oda az eddig álmodott ŐS MAGYAR-ság.

 

Mindettől függetlenül igen irigylem azokat, akik majd így fogják keresni őseiket a MyHeritage programban, vagy akármi más új programban a világban ( ancestry.com. ) Érdekes lesz.

 

Aztán ez egész másra is jó lesz.

Veszélyes örökletes betegségek kiszűrése. Már akit érdekel.

Betegséghajlam megelőzése. Már akit érdekel.

Családtervezésben az utódok védelme. Már akit érdekel.

Meg ki tudja még mi minden, meg hova jut a kutatás.

 

Lehet elmélkedni.       

Üdv mindenkinek.