Szia
Sajnos a búbosság öröklődésében még nem vagyok teljesen képben.
Sokszor előfordul, hogy nem búbos szülőktől jönnek a búbosok. Búbos szülőktől születnek nem búbosok is bőven. Legtöbbjük búbja nagyságban, formában a két véglet között van. A szélsőség attól, hogy szinte csak pár toll mutatja a búbosságot egészen addig terjed, hogy a búb akkora, mint maga a kacsa feje.
Abbana vérvonalban, akikkel kezdtem benne van ez a gén és hasad szép számmal.
Rá lehetne fókuszálni erre néhány nemzedék alatt, de még jelen pillanatban fontosabbnak tartom a színezetet. Csepp alakú fehér folt a torok tájékon, fekete láb, sötét csőr stb.
Ennek ellenére magamnak búbosakat hagytam és Vaskútra búb nélüliek kerültek.
A saját állományból a kelés hamarosan várható Kerekegyházán. A Vaskúton lévő család tojásaiból kelt kacsák már több, mint egy hónaposak. Van közöttük néhány búbos.
Nem olyan egyértelmű az öröklődése, mint például tyúk esetében a kopasznyakúság, vagy Racka esetében a fekete-fehér szín. Nem egyszerű intermedier domináns-recesszív öröklésmenet.
2 hetesen már mehettek ki a szabadba. Néhány nap alatt megtanulták, hogy ha esik hol a fedett hely. Mára már fürdenek az esőben ;o)
Mondjuk van köztük Tőkés Réce X Fekete Kacsa utód, akik tanítják őket.
Ugyanúgy, ahogy idén a francia gyöngyössel jártam.
Igaz, hogy a magyar parlagi fele akkora, de legalább van esze. Azért vettem francia gyöngyöst, mert idén rosszul kelt eddig nálam (most 2 kotlóm ül tojásokon). De az a 4 magyar parlagi tanítja a dupla akkora franciát hogy kell élni ;o)