Kiskata1959 Creative Commons License 2013.05.24 0 0 291

Szia Andrea!

 

Először is a géphez: Bár gyárilag elég sok talpat mellékelnek a csomagban, kezdetben csak néhányat fogsz használni. Majd ha meg rákapsz a varrásra egyre többet. Ezek a cikk-cakk talp az egyenes varrótalp ( én ezt jobban szeretem az egyenes varrásoknál mert szebb varrásképet mutat), cipzárvarró talp, gombvarrótalp. Nagyon fontos beszerezni a varrógéptűket, mert azon kívül hogy "fogyóeszköz" más vastagságú tűk kellenek a a különböző vastagságú anyagokhoz, és a más-más vastagságú cérnákhoz, és hogy ne legyen egyszerű a dolog más az anyagfajtákhoz is pl a farmerhez, a rugalmas hurkolt anyagokhoz,A farmer tűnek hegyes a vége és erős a szára, a stretch tűnek gömbölyű hogy a horkolt anyagot ne szakitsa

Ezen a linken találsz egy táblázatot az alján, hogy mit mire kell használni

 

http://kreativhobbi.presto.hu/tanacsadas/varromuhely-otletek-trukkok.html

 

Természetesen kezdetben nem kell mindet beszerezned, de mikor már kényesebb anyagokkal is próbálkozol érdemes.

 

Varráshoz szükséged lesz egy jó szabóollóra és egy kicsire is, szálelvágásra apróbb bemetszésekhez. Jó sok gombostűre, szabókrétára, bár ha éppen nincs, a száraz, élesre faragott szappan is megteszi ( nagyanyáink is ezt használták), fércelőtűre (vékony hosszú), és fércelő cérnára, ( ez sokkal szakadékonyabb mint a normál, könnyebb kiszedni ha már nincs szükség rá. Ha kész szabásmintával dolgozol pl Burda, olyan papír amire át tudod másolni a mintát (átlátszik a vonal). Én skicc pauszt használok, nálunk tekercsben árulják, de a selyempapír, vagy valami hasonló is jó. Nem árt a másolópapír a hozzá való rádlival sem ezt a Burdánál árulják itthon, ezzel könnyebb az anyagra másolni a szabásmintát és a különböző jelöléseket, de ez nem olyan fontos, meg tudod oldani jelölőkrátával vagy jelölő ceruzával is, de az egy kicsit macerásabb. Szükséged lesz még egy egyenes vonalzóra, mert a kész szabámintákat időnként meg kell hosszabbítani.

Ezek az alap eszközök ezekkel már el tudsz kezdeni dolgozni, és ahogy egyre jobban belejössz, és elfog a "gépszíj" meglátod mire lessz szükséged, de ez már az egyéni igények katagóriája.

 

Még egy linket átküldök itt a különféle merevítőket, és azok használatát találod pl szoknya derekába, vagy gallérhoz stb ha már ruházathoz is nekiállsz.

 

Üdv Kati

 

Előzmény: 7andrea7 (290)