paul2 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 9008

A Menkauré-piramis alsó sorainak gránit anyaga ebből a szempontból mindegy, a módszer ugyanaz. A gránit választásának lehetett gyakorlati oka is: ha észrevették a homok okozta eróziót a mészkő lábazatú korábbi építményeken, - de lehetett puszta flanc is. Nekünk viszont lehet, hogy ez a szerencsénk, amennyiben ha a gránit helyett is a puhább mészkő lett volna, azzal hamarabb végeznek, és akkor a félkész állapotról semmilyen bizonyíték nem marad.

 

Petrie az eszközeit részletesen leírja a 8-9-10. szakaszban, ami nem kereskedelmi cucc, azt bemutatja a 15. ábrán is (Instruments Employed) Hézagmérője nincs. A "Pyramids and Temples" könyvben nincs több a hézagokról, mint amiket említettem, hogy máshol írt-e ilyesmiről, azt persze nem tudom.


Meglehetősen pontos mérőeszközei voltak, ez igaz, a külső mérések eredményeit tizedhüvelyk pontossággal adta meg, a hibahatár, ahol megadja, szintén néhány tized hüvelyk, ami mindenképpen tiszteletre méltó. Belül mért századhüvelykeket is, ahol a távolságok többnyire néhány méteresek voltak. Ez azonban a hézagok vonatkozásában nem segít. Smyth méréseire is hivatkozik több helyen, a hézagok kapcsán azonban semmiféle hivatkozás nincs.

 

Előzmény: Schenouda (9004)