Nos, én nem arra érttem a "hír hallatán"-t, hogy meg-e tudták a katasztrófát, hanem hogy ennek hallatán miért a dzsungelbe, miért nem a hegyekbe...?
Vagy ilyenekkel mit kezdjek: "tengerhez szokott népeknek már 2000 méter is kellemetlenül magas". Hát, megszokták azt is, a hír halatán annyira megíjedtek, hogy magassabb helyeket kezdték kedvelni (amúgy Tiahuanaco majd négyezer méter magasságban van, de a legmagasabban fekvő inka település -azt hiszem- ötezervalahányszáz méter magasságban volt, most akkor mit akarsz ezzel a 2000 méterrel?). Amúgy meg egy tengerhez szokott népnek a dzsungel meg kellemetlenül sűrű...
Ezt a partmeniti kikötő magyarázgatását végül azt hittem már azzal zárod, hogy tkp. ott sátorozott pár atlantiszi a parton, majd bevették magukat a dzsungelbe Atlantisz elsüllyedésének hírére, ahol -szerves kapcsolat nélkül- egy sokezres nagyvárost építettek...
Azt azért írtam, hogy a Kolumbusz előtti Braziliában nem laktak fejlett indiántörzsek, hanem csak olyanok, akik nagyon primitívek voltak, pálmalevél kunyhókban laktak, hogy érzékeltessem, azok nem használhatták fel a várost anyagként. A portugálokat is igen meglepte volna, ha találtak volna a parton egy romvárost, hisz a kokviszta idei spanyol/portugál krónikák igen nagyszerű olvasmányok a korábbi indiánkultúrákra, azok építményeire nézve, és rengeteg is van belőlük. Amúgy még előszedhetted volna mondjuk azt is, hogy ha tengerek vízszintje emelkedett több mint száz métert azóta, úgy éppen a tenger alatt is lehet az a kikötőváros...
De az az igazság, hogy Dél-Amerika keleti partján is vannak különös "jelek", mint Amazonas torkolatában, Marajó szigeten évő ciklopi romok, s a szigetet lakó egykori különös törzsről szóló spekulációk. Las Palmas kitötőjének bejáratában álló hat ősi kőoszlop. A Parnahyba-folyó torkolatánál a partmenti sziklák tetejére rakott hatalmas kőgolyók. Paraiba államban egy part menti szigeten óriási erőd romjai állnak. De ezeket korábban azért nem említettem, mert általában a föníciaiakkal vagy a károkkal magyarázzák ezeket, ahogy Apollinaire Frot -aki Fawcett-hez hasonlóan Amazóniában kutatott ősi fehér civilizációk után- szerint ősi egyiptomi kikötők helyezkednek el Bahia és Rio de Janeiro között (de ez utóbbiak épp lehetnek oly délibábok, mint az öreg Fawcett "Z-városa"...).