advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.05.09 0 0 5942

Igen, az a baj, hogy szerintem ez nem lenne elég. Szerintem például az itthoni nagyjából valóban 17 ezer milliárdos közvetlen pénzügyi megtakarítást minimum fedezni kellene (különben megint csak ott tartunk, hogy egy kisebb bizalmatlanság után is dől a fedezet..), de valójában abban sem vagyok biztos, hogy ez elég lenne. A pénzügyi vagyon valójában sokkal nagyobb, csak más eszközökben van (csak az állam adóssága több, mint még egyszer ennyi...), és mi van, ha ennek csak egy része is, de pénzügyi megtakarításba akar átmenni? Nyilvánvaló, hogy az a pénzrendszer, amelyik nem teszi fizikálisan lehetővé, hogy mondjuk az államkötvényedet valódi aranyforintra váltsd - az nem működőképes...

 

Úgyhogy ez szerintem csak nálunk lenne 1500-3000 tonna közötti minimális igény, de a globális pénzügyi vagyon arányaiban akkora , hogy annak valós fedezése szerintem igenis több millió, ha biztosra akarunk menni, több tízmillió tonna fedezetet igényelne. Ennyi pedig nincs, a meglévő készletek, tehát az arany értékének akár ezerszeres felértékelése pedig nyilvánvalóan nem járható.

 

Ceterum censeo, megint oda lyukadunk ki, hogy szerintem nem holmi zárt körök érdek-machinációja, nem is bűnös meggondolatlanság, hanem a vegytiszta kényszer eredményezte az aranystandardok korábbi megszűnését - kiesett a reális alap a szisztéma alól. SZVSZ, természetesen.

Előzmény: naox (5941)