naox Creative Commons License 2013.05.09 0 0 5939

"Ez a felfogás már a XVIII. század legvégén, a bankjegyek használatának elterjedésekor kialakult, és nem is lehetett volna másként, hiszen arról szólt a dolog, hogy csak akkor működik a tranzakciók számlákon, váltókon, csekkekkel, bankjegyekkel bonyolítása, ha elfogadjuk, hogy ezen fecnik mögött valóban az a három szekér ezüst van, ami a papírra rá van írva..."

Állj! Ezek mind fedezett formák voltak! A XIX. században nagyon is tudták, hogy a számla és a kötvény között mi a különbség. A bank a váltók  mögötti pénzt nem adhatta oda másnak. A bank a hiteleket kötvények eladásával fedezte, és a kötvényt vásárlók általában tudták is, hogy milyen célra használják a pénzüket, és miért kapják a kamatot.

Ez a megkülönböztetés mára megszűnt. A betéteket biztosítja az OBA, így az átlagpógár csak azt nézi, hogy hol kapja a legtöbbet a pénze után, a kockázatot az állam viseli (az OBA pénze egy nagyobb takszövre se elég). A cégek meg vannak a szarban, mert a folyószámláik veszélyben vannak, miközben nemhogy kamatot nem kapnak, de még ők fizetnek. Az állam a pénzforgalmat igyekszik a bankokba terelni, mert az ugye jól követhető, de a bankrendszer nagyonis sérülékeny, és sokkal inkább a politikusok, mint a bankárok miatt.

"működtethetne hitel-multiplikátort, tehát igenis teremthetne számlapénzt"

persze, csak arról mindenki tudná, hogy "számlapénz". Tehát ha te eladsz valamit, akkor  csak valódi pénzzel fizethetnének ki, és majd te eldöntöd, hogy pl. kockázatos "magyar-ingtlanlufi-kötvénybe" teszed a pénzed jó magas kamatért, vagy berakod a kockázat- (és kamat-)mentes folyószámládra.

"Mi a különbség a számlapénz és a betétpénz között a gyakorlatban? Semmi"

fiat-pénz esetén semmi. Fedezett pénz esetén a fedezet mértéke.

"ha a készpénz csak arany lehetne, bankjegy nem...."

ugyan. A bankjegy llehet papírból, csak vele ekvivalens aranynak kell lennie az MNB trezorjában. Ha folyószámlára teszem a pénzt, akkor a bankjegy megy a bank trezorjába. Ha átutalok egy másik folyószámlára, akkor a bankjegy megy a másik bank trezorjába (persze nem, mert a bankok vezetnek egymásnál folyószámlát, tehát csak kevés bankjegynek kell utaznia, de fedezett pénz esetén kell!) Ha valaki folyószámláról vesz fel pénzt, akkor a trezorból kiveszik a bankjegyet.

Ha valaki kötvényt jegyez, akkor a bankjegyet elteszik, de csak pl. 20%-a megy a trezorba, ha valaki hitelt vesz fel, akkor megkapja a másik 80%-ot, amit elkölthet. Ez fedezett pénz. De a kötvény már nem fedezett, amögött csak a hitelfelvevő jövőbeli bevétele a fedezet. És csak akkor "törhető fel", ha az adott kötvény éppen forgalomképes. Ez így működött 1000 évig.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (5938)