Törölt nick Creative Commons License 2013.05.08 0 0 39964

"Igen. Mátraverebély is potenciális veszélyforrás. Meg Abaújszolnok is. Szerintem azokon a helyeken is bármikor megtörténhet a baj. .."

Igen, valóban megtörténhet bármikor és bárkivel, de nem történik meg mindenkivel. Mire akarok kilyukadni? Arra hogy kettőn áll a vásár. Ezeken a helyeken én is (mi is) már kétszer is áthaladtunk, de semmi gond nem volt ,ugyanakkor a veszély valóban fent áll. De nem adtunk neki lehetőséget hogy bekövetkezzen, volt ahol hozzáállással (Abaújszolnok, Bódvaszilas), és volt ahol időzítéssel (Mátraverebély, Bódvaszilas első alkalommal.) Ezt nagyon fontosnak érzem tudatosítani, -főleg a magatartást-  mert az ilyen esetekben soha nem tudjuk meghallgatni a másik felet, és lehet hogy érdekes dolgok derülnének ki. Például éppen úgy mint mikor iszogatás közben beszélgettem a mátraverebélyi, vagy a hollókői kocsmárosokkal akik elég mufurc alaknak vannak elkönyvelve, és lám ők meg a nem kevés bunkó, "hun van itt a pecsét" típusú turistára panaszkodtak, és az ilyeneknek egyszerűen nem adták oda a pecsétet.Oda-vissza játék. És ilyen oda-vissza játék ez a cigánysoron is, azzal a különbséggel hogy ott még egy fokkal nagyobb toleranciát kell felmutatni, mert mi -turisták- már önmagában a megjelenésünkkel is némileg irigyelt csudabogarak vagyunk ott, ha ezt tetézzük pár beszólással akkor abból már tényleg gond lehet. Lásd Tisztul A Visztula 30079-es hszben ezt remekül megfogalmazta már egyszer:

"...Mire gondoltam? Ha jön egy túratársaság, aki kicsit nagypofájúan jelenik meg az ilyen falvakban, az valószínűbb, hogy kihúzza a gyufát a helyi kisebbségnél.  Ez még akkor is igaz, ha az ő viselkedésükben sincs semmi lenézés, nincs nagypofájúság, csak túlzott vidámság, hiszen "a jó kedvem van, a ruhámon látszik, hogy a helyieknél biztosan jobban élek nagyságrendekkel stb" szituáció önmagában is kihúzhatja a gyufát a nélkülözőknél.

Két dolog még: csak azért kerültem Rakaca és Rakacaszend felé pár hónapja a feleségemmel, amikor BAZ-ban pár helyet felkerestünk, hogy lássa ezeket a falvakat. Gyalog nem akartam kitenni ennek, de még így is 2-3 hétig felemlegette.
S ez már tényleg full-ra off, de legalább annyi balhéjuk van egymás között az ott élő kisebbségnek, mint amennyi az úgymond többség tagjai ellen irányul. Éppen ezért nem féltem sosem tőlük, hiszen kvázi nem a "fajtámra" vadásznak. Az viszont nagyon rémisztő, hogy ha véletlenül belekeveredsz valamibe, sokkal durvább a tipikus reakció, mint a többség társadalmi viszonyaiban. Bár a mi társadalmi viszonyaink magukba foglalják az akár freno-nordikus típusú terepjárós kopaszaink pár szabályos "seek and destroy" viselkedési modelljeit is..."

Ezeket a dolgokat azért is fontos megemlíteni mert Putnoktól Encsig nagyon sok helyen futott már a kéktúra, és etnikai szempontból már egyszerűen nincsen jó megoldás, nem lehet olyan helyre terelni ahol ez a probléma ne vetülne fel. Abaújlakról és Gadnáról is ezért tereltek legutoljára ha jól tudom, és az említett Tornanádaska sem jobb ebből a szempontból egy centivel sem. Szóval muszáj alkalmazkodnunk.

Előzmény: hörpölin (39961)