Blazs_A4ABC Creative Commons License 2013.05.08 0 0 80740

"A végén egy kicsit ugyan megvilágosodtam (nem szeretsz dízelekkel foglalkozni)."

Azt ne mondd, hogy a hozzászólásaim alapján másnak ismertél meg... De ettől még megtanultam a dízeles leckéket is. A porlasztócsúcsok és az adgoló szállítóképessége és az előállítható nyomás az adott előtöltési szögnél, ami számít. Ráadásul a turbónyomás emelés is a befecskendezés ellen dolgozik (le kell tudni győzni a  hengerben uralkodó nyomást a befecskendezéshez + még rá kell tenni), ami megint a gyári tartalék rovására lehet csak elérni. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az GDI rendszerek is egyre hasonlóbbak, vagyis ezek a problémák már jelen vannak a közvetlen benzineseknél is.

 

Mivel a dízel eleve szegény keverékkel ég, így eleve mission impossible 'tisztává' tenni. A tiszta égés pedig nem azt jelenti, hogy láthatóan nem kormol, mert ettől még masszív az NOx és a nem klátható korom is. DFP-fel a koromkibocsátást kb. az adott motor 15..25%-ára lehet visszaszorítani (vagyis egy inaktív DPF azonnal négyszeres koromkibocsátást eredényez). A sztöchiometriát pont azért említettem, mert a dízel nagyon messze van tőle -> pont olyan messze a van a 'tisztaságtól' is.

 

Mi itt pedig hétköznapi autóról beszéltünk, amin semmit nem cseréltek a plusz teljesítmény érdekében.

 

És mit írtam, a műszaki nem marad örökké a 20 évvel ezelőtti módszer. Nem azt mondtam, hogy a csiptuninggal nem lehet emelni a teljesítményen, hanem azt, hogy

1. Egy bizonyos (nem túl távoli) határ után kimaxolod az üzemanyaszállítási lehetőségedet és akkor már nincs mihez emelni a nyomást

2. Street-illegal lesz a motorod, cserébe nem sok pluszért. Nem véletlenül nem tekerték rá azt a nyomást és üzemanyagot, amit a tuningoló rá tud tekerni. Ha valakinek beéri a tudattal, hogy a béna zöldkártya mérési eljárást be tudja vele csapni, mondanám, hogy lelke rajta, de a tüdőrákot nem tudja becsapni. Egyes autók, amiket én csinálok, csak azért rendszámosak, hogy egy-egy esemény helyszínére a saját lábukon tudjanak menni, de egyiket sem használják közlekedési célokra.

3. Csiptuninggal ÉS a motor+kipuff rendszer igazításával ennél sokkal meggyőzőbb, legális többlet érhető el. Ennél is egyszerűbb megoldás az adott autót az eggyel nagyobb motorral venni.

 

"Szóval az a chip, ami a gyári alkatrészekkel az A6-ban jó, nem biztos, hogy nem melegíti túl a motort egy A4-ben. Szóval azért van keresnivalója a chipelőknek."

Nem arról van itt inkább szó, hogy az A6-osba eleve nagyobb motorokat terveztek, amikhez nagyobb hűtő kell? Nem fognak a kismotorhoz kis hűtőt berakni. És a hűtő csak a turbónyomás emelése szempontjából játszik (hogy emelt nyomásról is lehessen hatékonyan hűteni). Ami tartalékot találsz a hűtőben, azt el is viszi a nehezebb autó okozta többlet terhelés. Ha valahol, hát éppen egy nagyautó-kismotor kombónál nem próbálnék plusz nyomatékot keresni, mert a kisebb autót könnyebben elhúzza a +50Nm, a nagyautóban a kismotor fajlagos terhelése nagyobb, így +50Nm-t nem a vezető, hanem a kismotor fogja megérezni.

 

Én magam részéről mindent leírtam már a témáról, ami a véleményem és csak ismételni tudom. Mindenki úgy gondolja, ahogy akarja.

 

Üdv

 

Balázs

Előzmény: cs!rke (80737)