Antisystem Creative Commons License 2013.05.05 0 0 9

Kedves dpal, válaszolni valójában erre kellene: "Mert ugye anélkül állatgyógyszer sincs, hogy ne próbáljuk ki az adott hatóanyag hatását az adott fajokon, tehát, állatkísérletek nélkül..."

 

Ahhoz senkinek nem kell orvosnak vagy biológusnak lennie, hogy át tudja gondolni, hogyan lehet egy állat-gyógyszert vagy állat-vakcinát előállítani, kidolgozni a hatásos és biztonságos adagolását, majd forgalomba hozni, hogy kipróbálnád az adott fajon = állatkísérletet végeznél????

Ugye van egy vegyületem, azt gondolom, hogy hatásos lesz mondjuk a macska fertőző bélgyulladására... és akkor a petició szerzői szerint HOGYAN TOVÁBB? Honnan fogom megtudni, hogy az most csakugyan hatásos-e, milyen típusú, sulyosságú mellékhatásai vannak, milyen adagolás az optimális??? Varázsgömb, madárjóslat, az ujjamból szopom ki - vagy elkezdem adni bélgyulladásos macskának kontrollált körülmények között és figyelem = állatkísérletet végzek???

Honnan fogom tudni, hogy egy új vakcina 6 hónapos vagy 5 éves védettséget alakít ki, ha egyáltalán? Fentiek valamelyike, vagy esetleg beadom egy állatnak, és időről időre meghatározom vérében keringő antitestek arányát = kísérletet végzek???

Vagy ezeket a dolgokat nevezzük át "állatkísérlet" helyett "állathuclipuccnak", és lobbyzzunk ki egy törvényt arra, hogy állaton kísérletezni ne lehessen, de huclipuccolni természetesen igen????

 

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához nem kell szakembernek lenni, elég gondolkodó embernek. No meg ahhoz se, hogy arra adjunk választ, hogy a Pasteur a veszettség-elleni oltás kutatása közben mondjuk beáldozott 1000 nyulat - de ennek árán megmentett azóta többmillió állatot és embert a veszettség jelentette kínhaláltól... rémlik a dolog, gondolom... nem tudom, megvan-e neked, amikor pár éve a drága EU betiltotta a sertéspestis elleni vakcinát valami körmönfont okoskodással... kétmillió (KETTŐ MILLIÓ) sertés került mágjára miatta... csakugyan, mennyivel de mennyivel etikusabb a 2 millió állatot leölni és elégetni annak összes következményeivel a gazdákra és az adófizetőkre, mint mondjuk 2 000 állaton elvégezni a szükséges kísérleteket, és forgalmazni a vakcinát.... (azóta ebben az EU is észhez tért, szerencsére sikerült kigolyózni az oltás ellen lobbyzókat)

 

Szóval javaslom, hogy gondold ezt át annak tükrében, hogy amikor egy hatóanyagot először, másodszor, huszadszor adsz egy állatnak, az okvetlenül egy kísérlet, hisz nem tudod, max sejted, mi fog történni. Olyan meg nem létezik, hogy ne legyen valamiből első, második meg századik csak milliomodik...

 

ÜdV

Előzmény: dpal (8)