Gabaan Creative Commons License 2013.05.01 0 0 1760

2012 októberében édesanyám elhalálozott, s így megürült az öröklakása, melyben én születésem óta be vagyok jelentkezve. Bár nem mindig tartózkodtam itt, munkáimból kifolyólag más városokban is dolgoztam, de anyu betegsége alatt már visszaköltöztem ápolni őt, s most jelenleg, halála után is itt élek, a számlákat én rendezem, közüzemi tartozás nincsen az ingatlanon, viszont nagyon rossz állagú, alapos felújításra szorul.

 

A lakáson, amiben jelenleg tartózkodom, ha meglesz a hagyatéki tárgyalás,50 % tulajdonrészem lesz. A másikat a szintén nemrégiben elhalálozott testvérem gyermekei öröklik 25-25 % részben, melyből az egyik kiskorú, 8 éves, a másik pedig 20, egyetemre jár.Kérdéseim a következők: 

 

1. Ha szeretnénk megtartani az ingatlant, azaz a felek mindegyike meg akarja tartani a tulajdonrészét a lakáson, hogyan kell megegyezni a hagyatéki tárgyaláson, mi a teendő ilyen esetben? Jelenleg csak én lakom, és használom, (persze ez később változhat, hisz tudom, hogy nekik is joguk van a lakásban tartózkodni, de most mindegyiknek van saját lakóhelye, élettere más városban - így nem szándékoznak ide költözni) -

 

2. Ebben az esetben tartozom valamivel a többi örökösnek, hogy csak én használom az ingatlant? 

 

3. Ha időközben fel is szeretném újítani, saját költségemből, akkor mire kell odafigyeljek, elég, ha elrakom a számlákat, vagy mást is szem előtt kell tartani ilyenkor?

 

4. Ha a kiskorú gyámja is szeretne a felújításban részt venni, a gyermeke jövője érdekében, s ha ez esetben a felújítás költségei megoszlanak, ez mennyiben jelenthet későbbiekben problémát?

 

5. Ha időközben a felnőtt örökös meggondolná magát, s mégis szeretné a részét megkapni, akkor ezt az igényét mi módon tudja érvényesíteni?

 

6. Ha esetleg nekem nem állna rendelkezésemre ekkor a teljes összeg (ami előfordulhat mindenkivel a mai világban), akkor kitehetnek akár a lakásból is? 

 

Elnézést a sok kérdésért, és köszönöm előre is szíves válaszotokat!