Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.04.29 0 0 12412

Családtagomnak felső bölcsességfogába helyhiány és izolálási problémák miatt nem kompozitot tettem, hanem üvegionomert (FUJI IX), azóta az van bent, már kb 8 éve, kétévente polírozok kicsit a tetején, jól tartja magát, nem kopott ki, nem esett ki, fog nem gyulladt be. Még azt is írják, hogy az üvegionomer lehetőséget ad az egyéni rágópályák kialakulására, na ez kb annyit jelent, hogy ahol rágsz vele ott kopik, de ha már nem érintkezik a felület rágás során, akkor nem kopik tovább. 

 

Amúgy általában mondom, ha kiszednek egy amalgámtömést és a fog elve nem fertőzött, eltávolítják tisztességesen a szuvasodást, kitisztítják az üreget, megfelelően kondícionálják, akkor a kompozittól sem fog begyulladni. Ezekből a legnehezebb a fertőzöttség megítélése, mert helyben nem lehet a pulpaszövetről bakteriológiai tenyésztést végezni, legjobb szándékom ellenére is volt olyan, hogy steril pulpájúnak ítélt fog töméscsere után begyulladt, de nem ez a jellemző. 

 

Ez a bölcsességfog "bemegy a hetes helyére" dolog szerintem fikció. Max ha a hetes alatt nő. Mitől menne oda? Oda lehet húzni fogszabival, de magától max bedől előre 45 fokban, amíg hozzá nem ér a hatoshoz, alatta meg keletkezik egy háromszög alakú nagy lyuk, ahova minden kaja bemegy. 

Előzmény: mirla (12411)