P.Pitzu Creative Commons License 2013.04.25 0 0 11363

Mint ahogy írtam az elmúlt években teljesen belezúgtam ebbe az 1970-es évek eleji, andrew Grima által tervezett "Emerald line" nevű Omega szériába. Amennyire tudtam utána is néztem, utána is olvastam. Ez a hamis/nem hamis/épített problémakör foglalkoztat leginkább. 

Orbitális hamisítványokat azért már felismerek. Olyasmikre is figyelek, hogy szépek legyenek a feliratok, ne valami kézi gravírozások legyenek, eredeti és korabali legyen a szerkezet, stb. Az Omega honlapján tokszám alapján keresni is lehet.

 

Na is itt a tokszám kapcsán jönnek az igazi érdekességek. Nem rudom, hogy az Omega adatbázisa mennyire teljes (a régi órákról csak 1 db fekete-fehér fotó van, és a számlap változatokat esetleg szövegben leírják), de az alapján ebből a sorozatból 1.500 $ alatt szinte egy autentikus példány sincs az e-bay-en. És eleve marha ritka...

 

Az én tokomnak tokszám alapján például aranyozottnak kellene lennie. A tokba egyébként bele is van ütve egy Omega jel és egy 20-as, gondlom a 20 mikronos aranyozásra utalva. Mégis krómozott. Én erről az gondolom, hogy megkophatott és olcsóbb vagy menőbb/trendibb volt krómoztatni, mint aranyozni. Az e-bay-n is a 300-400 $-os kategória szinte kivétel nélkül krómozott.

Az aranyozott órában pedig arany színű számlap volt, a fekete azt hiszem tömör ezüst tokhoz járt.

 

Engem egyébként nem annyira zavar az ilyen "építkezés", mert az óra minden része Omega lesz, csak éppen soha nem létezett ilyen a kínálatban.

 

Egy másik dolog ami feltűnt, hogy az én tokom hátlapjába nagyon kis számokkal van beleírva a tokszám, olyan mintha öntve lenne. Az internet kínálatában fellelhető legtöbb hátlapba ennél sokkal nagyobbal van általában írva, és mintha beleütötték volna. Találkoztam olyanal is, ahol két szám volt egymás felett és az egyik át volt húzva. Aztán vannak olyan órák, amik a tokszám alapján soha nem is léteztek (az Omega keresőn nincsen találat), de úgy néznek ki, mint egy másik tokszámú, valóban létezett óra... Viszont minden részük jelzett, úgy néznek ki, ahogy kell, a szerkezetük eredeti.

 

Ezek mik? Hamisítványok? Épített órák? Ha valaki hamisít miért a tokszámal cseszi el az egészet?