hörpölin Creative Commons License 2013.04.21 0 0 39728

"Nem szabad elértékteleníteni a gyalogos teljesítést, szerintem ez fontos. Vagyis valamilyen módon az ellenőrzést szigorítani kellene, és ki kellene selejtezni a csalókat."

 

Az ellenőrzéssel kapcsolatban szívesen elfogadnék javaslatokat, mert már én is gondolkodtam rajta, de nem találtam 100%-os megoldást! Mert amíg marad a hagyományos pecsételőfüzet, és oda hagyományos bélyegző lenyomatokat kell gyűjteni a kéktúrázónak, valamint ő maga dátumozza azokat, addig nem lesz változás! Régebben volt ugye a teljesítés utáni rövid, "vidám hangulatú" beszámoltatás, amikor a kéktúra ellenőr kérdezett párat az útvonalról, ellenőrzendő, járt-e ott a delikvens. Ez persze nem megoldás a kerékpáros (quados, crossmotoros, stb.) teljesítések ellen. A kéktúra ellenőr végignézheti a dátumozást és elvileg, ha a teljesítő a gyalogos sebességnél gyorsabban jár végig egy OKT szakaszt (vagy akár az egész távot), akkor az a vasútállomások dátumos körbélyegzőiből kiderülhet. De még ez is kicselezhető, ha nem az állomáson bélyegez, hanem valahol máshol az adott településen.

 

Már megoldás lehet erre a problémára a már itt is sokszor megvitatott QR kód használata, ha a "pecsételés" a hozzá rendelt idővel együtt befut a központi nyilvántartás adatbázisába. De az, hogy egy ilyen módszer teljesen átvegye a hagyományos bélyegzés szerepét, és ne csak párhuzamosan működjön azzal, még több évtizedbe is beletelhet. Ráadásul nagyon sokan ragaszkodnak a hagyományos, bélyegzéses igazoláshoz, szerintem is ez hozzá tartozik a kéktúrázás imidzséhez. Kísértem már jópár külföldi társaságot az OKT nyomvonalán, valamennyien élvezték a pecsételést, és az egész hozzá kapcsolódó fílinget. Még a fiatalok is!

 

"Ami kimozdítana többeket az szerintem talán a hangulatos túrabeszámolók, részben a központi honlapon mert elsősorban ott keresik és egyénileg a teljesítőknél a lehetőségeik szerint."

 

Szerintem viszont pont a hangulatos túrabeszámolók nem illenek majd bele a központi MTSZ-es kéktúra honlap profiljába. Az MTSZ honlapjának objektívnek kell lennie, tényeket kell közölnie, ebbe pedig nem illik bele a madárcsicsergéses túrabeszámoló - esetleg olyan szinten, mint a pecsételőhelyek fórumán a túraleírások fejezete, ami végül is nem lóg ki a logikámból, mert a szakaszt bejártak tapasztalatai kiegészíthetik az arról közölt objektív túraleírást, ami alapjában véve már most is megtalálható az MTSZ OKT oldalain.

 

Ha én azt írom a saját oldalamon, hogy mint egy disznó, úgy dagonyáztam egy adott szakaszon, és fülig sáros lettem, mire a végére értem, akkor az olvasók elfogadják, hogy a leírás címe felett olvasható időpontban én ezt tapasztaltam. De ezt nem írhatjuk bele a hivatalos oldalon található hivatalos túraleírásba, legfeljebb azt, hogy csapadékos időben a sárviszonyok miatt nehezen járható lehet az említett szakasz.

 

"Amit Güszi kezdeményezett a szebb helyekből kialakított résztávok számának növelése is nagyon jó ötlet."

 

Én alapjában véve kíváló ötletnek tartom a tájegységi gyermek kéktúra jelvényeket, és kiterjeszteném azt minden korosztályra. Egy adott tájegységben 50 km teljesítése belefér bármelyik család nyaralásába, amit az adott tájegységben töltenek el. Ez persze a mostanihoz hasonlóan központilag ellenőrzött és igazolt teljesítés lenne. Ezen kívül, úgy gondolom, minden település önállóan értékelheti és honorálhatja azt, ha a környezetében lévő kéktúra szakaszt végigsétálja egy azon a környéken nyaraló család. Itt mondjuk 15-20 km-ről, vagy pár, az útvonalon található nevezetesség felkereséséről lenne csupán szó. 

 

"Az MTSZ-nek van komplett nyilvántartása, érdemes lenne megvizsgálni a teljesítők életkor szerinti megoszlását a teljesítés időpontjában."

 

Ez viszont nagyon jó ötlet, hiszen ebből pontosan megállapítható lenne, kiket kellene célba venni, mint lehetséges kéktúrázókat a különféle reklámokkal. Az adatbázis megvan, hiszen azt még tavalyelőtt vitték gépre azok az önkéntesek, akiket kvte szervezett be ebbe a munkába! 

 

"Én el tudnék képzelni egy olyan OKT kártyát is ami egyszeri kiváltással ugyan lényegesen magasabb összegbe kerülne de mondjuk 50 % -os szállás kedvezményt kaphatnánk cserébe."

 

Ha jól tudom, pont ez a célja az MTSZ-nek is, de a teljes tagságra vonatkozóan. De Hegylako2 biztos tudja, merre szeretne ebben a vonatkozásban mozdulni az MTSZ!