Platon Creative Commons License 2013.04.09 0 0 8920

2 és fél perc jutott egy kőre

 

Ez simán nem igaz.

 

Az hogy 2.5 percenként a helyére kerül egy kő nem azt jelenti hogy annyi idő alatt készült el egy kő.

 

Ha 10 munkacsoport helyezte el a köveket akkor egy kőnek a rámpáról való le emelésére, és beillesztésére 25 percük volt átlagosan. Teljesen rendbben van. Ez azt jelent hogy a 4 rámpa mindegyikéről tíz percenként érkezik egy kő. 

 

De ez éppen úgy nem azt jelenti hogy 10 perc alatt kell végig rángatni a rámpán, mint ahogy az hogy egy lépcsőről 5 másodpercenként lelép egy ember az nem azt jelenti hogy 5 másodprec alatt mászott fel a tizedik emeletre. Hanem csak annyit, hogy egy valag ember van egymás mögött a lépcsőn.

 

Ugfyanígy az hogy egy kőbányából 3 percenként kijön egy kő az nem azt jelenti hogy 3 perc volt kibányászni, hanem azt hogy ha mondjuk 30 munkacsoport bányászik, 30 farag durván, 30 finoman, és 30 csiszol akkor minden munkacsoportnak van 90 perce a maga részfeladatára, és összesen 6 óra míg egy kő elkészül mégis 3 percenként van egy köved. Ha 300 munkacsoport dolgozik párhuzamosan minden feladaton akkor 15 órája van mindenkinek a maga részfeladatára, és egy kő legyártása majdnem 3 nap, mégis 3 percenként kijön egy kő a bányából. 

 

Nem a konkrét számok a lényegesek itt hanem az elv. 

 

Érted már végre?

Előzmény: X1R (8917)