zimi78 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 54

Talán legkézenfekvőbb az lenne, ha a növendék alaposan megismerné a para2000-adatbázist. Tudom, vannak benne apróbb tévedések (de mutasson valaki egy hasonlóan komoly ernyős-adatbázist, ami ilyen részletes is! -ha tud, annak csak örülnék, de komolyan!), de kiváló alapot ad a siklóernyők összehasonlítására, és egy-egy konkrét típus esetén a "Test report" fül alatt megnézhető az ernyő EN, vagy DHV-teszteredménye, de sokszor még egy adott típus adott méretének szaklapok által írt típustesztjei is be vannak linkelve. Egy-egy típus adott méretéről elég kimerítő információhalmazt kapunk, ha tudjuk értékelni a kapott adatokat, összevetni más típusok adataival, akkor elég jól képbe kerülhetünk a típusról.

 

A para2000 alapos megismerése/oktatása azért is kiváló lenne, mert akkor a növendék az általa kiválasztott ernyő/k teszteredményein keresztül megismerheti az ernyők kategorizálását, mert ha saját tanulóernyőt választ valaki, akkor biztosan több modellből próbálja kiválasztani a neki megfelelőt, ezért tuti biztos, hogy érdekelni fogja az általa kiszemelt típusok paraméterei. És itt már egyből szóba hozhatja az oktató a felületet, az oldalviszonyt, a siklószámot, a hevederekhez tartozó zsinórkiosztást, a sebességtartományokat (átesési-, trimm-, kigyorsított sebesség), az ernyő kategóriáját, azon belül, mire mit kapott. Ha már itt tartunk, a különböző vészhelyzetekben választ kapunk az adott ernyő reagálására alulterhelt, felülterhelt helyzeteben, kigyorsítva, vagy trimmsebességen. Itt már a vészhelyzetekről is szó eshet, arról, hogy a DHV-tesztek miért lettek "divatjamúltak", miben különbözik tőle az EN? Miben több, esetleg jobb?

Ez a para2000 adatbázis sorai/táblázatai közül mind mind kiolvasható, hiszen utalnak rá, vagy esetleg részletesen tárgyalják is (pl egy újság típustesztjében, ami -mint említettem- sokszor be van linkelve a táblázatba).

Természetesen az adatbázis feltételez egyfajta háttértudást, de ezért lenne érdemes a növendékkel alaposan megismertetni a Para2000-et!