farkaskoma007 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 648

Köszönöm citcat 18-16v és Émile részére, hogy írtak!! Jelenleg a kéményben egy 12,5 cm széles bélelés van, amihez egy régi (gravitációs) vízmelegítő van kötve. Ennek a helyére kerülne majd az új turbós kazán, ami majd az egész lakás (64 nm) fűtésére kell. Még nincsen eldöntve, milyen típus. Középkategóriában milyen típust ajánlotok? Egyébként az "újabb" szabályozások szerint már nem tehető vissza a kazán a kád fölé, tehát odébb kell felrakni. Ez csak azért probléma, mert a kondenzvíz elvezetéséhez a lefolyótól távolabb pontra kerül így. Egy tartályba folyjon a kondenzvíz? A lichthoffon keresztül ki szabad engedni azt a szabadba? Mik a lehetőségek?

 

A kémény egyenes. Úgy számolta, hogy a bejövő levegőhöz szükséges csövek és a bélelés kb. 170 eFt anyagköltséget fognak jelenteni (összesen 18,5 méter számolt, könyök idomokkal, mert van egy szintén 3,8 m belmagasságú emelet fölöttem + 6 m padlás + 2 m a belélegző csőnek. Azt mondta, egy könyök ára annyi mint 1 m másféle csőé). A munkadíj 50 eFt, a szakvélemény 39 eFt. A fűtésrendszerre anyagköltségestől, munkadíjastól 600-650 eFt-os előzetes árat mondott a kivitelező, beleértve a kb 40 eFt-ra taksált páraelszívót is. Részleteket még nem tágyaltuk át. Így a cekk összesen kb 900 eFt-nak "néz ki'. Túl sok a 900 eFt?

 

A mesterek sürgetnek, hogy az árak mennyire emelkednek. De mivel azt mondták, hogy legalább 1 hónapig gáz nélkül marad a lakás, így csak a kánikula idején tudnék hideg vízben zuhanyozni. Addig lassan mennek majd az előkészületek. 

 

"hogy ez-e a FURANFLEX, merev-e vagy rugalmas)," nem mindegy ? - nekem mindegy, csak láttam, hogy különféle honlapokon megkülönböztetik. Ebben a témában laikus vagyok, annyit tudok, amennyit az Internetről összeszedek. A mesterek pedig az én mércémhez képest rendszertelenül + túl aprólékosan mondják el a történetet. Fölösleges nekem azt mondani, mi hány φ (fi) és légköbméter. Számomra kulcskérdés volt, hogy az újszerű, "fényes" :-) :) már létező bélelést miért kell majd kirángatni a helyéről, s +200 eFt-ot fizetnem. Én hajlandó lettem volna egy kéményes ellenvéleményt kérni, fizetni a kiszállásáér, hátha azt hallom tőle, hogy nem szükséges új bélelés. De végül a Ti véleményetek összevág a kéményseprőével, így el kell fogadnom, hogy acél bélelés kellIgaz? 

 

 "gázmeóhoz kell év relé eph jegyzőkönyv" - ezt nem értem, a "80/125"-öt sem (mert vagy 80 mm, vagy 125 mm a bélelés. Vagy ez azt jelenti, hogy a régi bélelésbe beleraknak egy keskenyebb csövet?) 

 

Érdekességképpen írom, h miért kérdeztem, h "akkor a kémény szakvéleményt a bélelés után állítják-e ki." Azért, m a kivitelező egy olyan kiviteli (=gáztervet) lobogtatott, amihez egy pirospecsétes "nem alkalmas" kémény szakvélemény volt hozzácsapva. Mire volt vajon az jó?