gyémántkristály Creative Commons License 2013.03.20 0 0 6860

Asszem szó mint szó kellene itt összehasonlító-filozófia-történeti-előadást tartani... De fölösleges. Ahol tudatállapot különbség van, ott csak a csend segít...

 

Neeee, ne gondold, hogy a csend egy végtelen kiterjedés! Arra se gondolj, hogy ebben a végtelen kiterjedésben a nem-lét létté válik, a létéezés meg nem-létté. Mikor az embert meghaladó, totális és megrendítő csendre gondolunk, akkor úgy tünhet, hogy ez a csend félelmetes, üres, és az emberi agy képtelen hordozni, felmérni. Sejti már sok ember, hogy amikor kimondunk egy szót, az ebben a csendben, ürességben létrejön, utána elenyészik. Mint a sok sok forma.

 

(Létrehozzuk)Kigondoljuk, bedobjuk ötlet, gondolat, érzés stb. formájában ebben a félelmetes csendtengerbe. A cucc, a gondolat megkeletkezi magát általunk, emberek által, majd lehull és eltörik. Mint a felbukkanó személyiség is. Jön meg megy. Avilágon minden így jár.

 

Azért ne gondolj ezekre a gondolatokra és másokra sem, mert bár "lehet" hogy igazak, (vagy annak érzed!), mégis csak jövő meg menő gondolatok.

 

Na ezen a rettenet ürességen, kiterjedésen kéne átmenni... tudod, mint a tű fokán :-)  Be kéne hajítani mindent ebbe mérhetetlen ürreség-óceánba. A budhizmus már úgyis sejti, hogy mennyire valótlan a valóság:-). Valótlan vagy valós, akkor is csak ötletek, szavak. Szavak. Szavak az ürességben.

 

Abban a rettenetes kiterjedésben, amit a dialektikus agy nem bír el... Csönd. Igen, asszem arra volna itt szükség. És akkor végre elmúlna ez a sok találgatás. Meg a tudat asztmás fuldoklása. Mert a csend beálltával megfordul a tudat és elkezd elsőkézből tapasztalni.

 

Ez a sok leírt szó-próbálkozás úgyis csak egyre jobban elhomályosítja az ember elméjét. A kimondott szó fárasztja a nyelvet, sőt süketséghez is vezet.

 

"A beszéd a legjobb esetben is csak becsületes hazugság. A csend a legrosszabb esetben is a meztelen igazság. " - mondta M Naimy és igaza volt.

 

Van egy jó ötletem :-)

 

Senki nem mondjon semmit...

 

Csak próbálja megérezni, hogy mi a különbség 

 

a bűnöző és gazember rémült hallgatása

 

és a Föld termékeny csendje között....

 

 

... de nem kell leírni, ide, és sehova máshova sem. És nem titkolózás miatt nem kell leírni, hanem az új törvény miatt...