.ZsL. Creative Commons License 2013.03.20 0 0 68

Fedémesi helyzetkép

2013. március 20.

 

A szél talán épp jó lenne a kezdő siklóernyősök gyakorlásához, de a talaj állapota egyáltalán nem. Az összes hó elolvadt tegnapra, emiatt most vastagon dagonyás, iszapszerű a talaj. (Persze főleg azért, mert a tavalyi aszályban nem nőtt rendesen a fű, ami a talajt borítaná rendes körülmények közt.) Ez a talaj most veszélyes! Még „előző életemben”, amikor a fővárosban laktam, az akkor még használható kesztölci tanulódombon hárman sérültek meg egyazon napon, startkísérlet vagy földet érés közbeni elcsúszás miatt (egy kézközépcsont repedés és két bokahúzódás), mert gyenge szélben az intenzív belefutáskor ugyanolyan hátrányos, ha lábunknak nincs biztos talajfogása, mint amikor élénkebb szélben küzdünk ernyőnk startpozícióba húzásával. Mellesleg a dombra feljutás is nehézkes, és járművel a világért sem szabad ilyenkor megkísérelni, mert csak a földutat tesszük még jobban tönkre, és a kátyúba csúszott jármű kihúzásához nem biztos, hogy hamar akad kihívható traktoros. (Végszükség esetére az ilyesmiben már gyakorlott traktorosunk telszáma a dombtetőn levő ügyeleti kabin oldalán lelhető az egyéb hasznos infók között, de lehet, hogy a szakember csak este érhető el; jobb nem kockáztatni.)

Egyébként még a szél sem biztos. Egy elvonult és egy nap múlva közelgő újabb front között legtöbbször a jóslás ellenére sem csillapodik le a szél, továbbá érdemes figyelembe venni, hogy a Windguru által „előírt” szélsebesség duplája szokott lenni errefelé (a Dunántúlon meg gyakran csak feleannyi, mint a jósolt érték), aminek oka a szélsebesség kiszámolására szolgáló szoftver valamilyen, a Kárpát-medence sajátosságait figyelembe vevő korrekció hiánya lehet.

Ha nem lesz újabb, számottevő mennyiségű csapadék, akkor szombatra talán alkalmas lesz a gyakorlódomb talaja a használatra, de figyeljünk oda, hogy a szél nem lesz-e túl erős.