xy333 Creative Commons License 2013.03.19 0 0 762

Jó, hogy csökkent a közömbösök száma, mert a sanda ipsos szerint is főleg a fideszes szavazók szaporodtak 500 ezer fővel, így tovább nyílt az olló :)

 

45–27-re vezet a Fidesz

Az Ipsos hétfőn napvilágot látott összegzése szerint a pártoktól távolságot tartók aránya jelentős mértékben, 55-ről 44 százalékra csökkent, de még mindig többen vannak, mint a korábbi választási ciklusok ugyanezen időszakában. A politikára való nagyobb odafigyelés a részvételi hajlandóság emelkedésében is megmutatkozik, ebben a hónapban 45 százaléknyian gondolták azt, hogy mindenképpen elmennének szavazni – közölte az Ipsos, jelezve: ennek következtében a korábbiaknál nagyobb, 37 százalékos lett a biztos pártválasztók csoportja is. E szavazói körben a Fidesz 45 százalékkal vezeti a rangsort, második a 27 százalékos MSZP, harmadik a Jobbik 14 százalékkal. Az Együtt 2014 támogatottsága az aktív és elkötelezett szavazók között 9 százalék, az LMP 3 százalékot hoz, a DK pedig 2 százalékos.

Félmillió szavazót szerzett a Fidesz egy hónap alatt

A cég szerint bár figyelemre méltó az aktivizálódás, azaz a politikától távolságot tartók arányának csökkenése, a bizonytalan és passzív választók az előző parlamenti ciklusok hasonló időszakában még ennél is kevesebben voltak: négy éve 40, nyolc éve 30 százaléknyian. Most minden réteg aktívabb lett, de az eddig különösen nagy ellenérzéseket mutató alacsonyabb státuszú rétegek látványosan. E folyamat kedvezményezettje főképpen a Fidesz, a kormánypártnak ugyanis egy hónap alatt 6 százaléknyi, körülbelül félmillió új szavazót sikerült magához vonzania...