valamokka Creative Commons License 2013.03.16 0 0 5010

Pont ugyanezt vettem észre én is. Egy pici kritikát mondasz a Waldorfról egy Waldorfosnak, és máris "ugrik".

A kritikát természetesen nem úgy értve, hogy a porba taposom az egész módszert. Hanem csak arra próbálok rávilágítani, hogy nem tökéletes a rendszer, és nem nyújt választ minden problémára - főleg nem minden gyereknél. Ha engem csak fele olyan szabadon neveltek volna a suliban, mint a W-ban, akkor még mindig a középsuli padjait koptatnám szerintem, annyira lusta vagyok:D

Szóval egyszerűen (sokszor) nem lehet érdemi vitát folytatni Waldorfos pedagógussal és/vagy szülővel, diákkal.

 

Itt van például egy elég nagy hézag ebben a módszerben:(valós történet!)

Adott egy Waldorf suli, ahol ugyebár eddig lehetett a kerítésen belül dohányozni, aztán mostanában döntött úgy az intézmény, hogy egye kutya, Magyarország törvényei rájuk is vonatkoznak, ezért ezt megtiltották (adott közoktatási intézmény tanulója ugyebár nem dohányozhat az iskola területén még akkor sem, ha elmúlt 18 éves).

Oké, akkor elkezdtek kijárni a diákok cigizni, korra és nemre való tekintet nélkül (ami ugye szintén aggályos, mert iskolaidőben az iskola felel a gyerekekért, ezért ha kiengedik és történik valami, akkor még keményebb a felelősségrevonás - de ha ezt ők felvállalják, lelkük rajta). Tehát kijárkáltak a gyerekek. Akik persze ott viháncoltak, nevetgéltek, eldobálták a csikekket - Waldorf iskola lévén kertvárosi környezetről beszélünk, tehát mások háza elé szemeteltek, nem kis mértékben. Ezt a lakók egy az iskola vezetőségének címzett levélben sérelmezték, és kérték, hogy tegyenek ellene valamit.

Tanárok reakciója: a kijáró nagyobb diákoknak kell szerintük megregulázni a kinn lévő 9-10. osztályosokat. Ez így normális?:D

Nem ám azt csinálja a pedagógus, hogy sajnálom srácok, bíztunk bennetek, ezt eljátszottátok, innentől nincs kijárkálás... Nem-nem, ez nem waldorfos viselkedés, mert nem korlátozhatod a gyerekeket. Helyette inkább rárakják a felelősséget a diákjaik vállára, ők pedig mossák kezeiket. Hiszen intézkedtek, és még csak nem is kellett rászólniuk senkire sem. Kevés olyan történetet hallottam, amiben a tanulókat szembesítették tetteik következményeivel. Ez pedig szerintem csak a diákoknak rossz, mert a saját kárukon kell majd megtanulniuk, felnőttként mindent.

Előzmény: rizsa31 (5005)