A légzés és a látás
Megpróbálom felvázolni, hogy hogyan hat a légzés a látásra. Először, hogy hogyan lélehgzünk egyáltalán.
Az emberek 90-95%-a rosszul lélegzik. Hogy jól lélegzünk e, azt könnyen megállapíthatjuk. Lélegezzünk úgy, ahogy normálisan szokjuk. Most pont akkor, mikor akarunk belélegezni - ne tegyük azt, hanem próbáljunk ne venni be levegőt és mérjük le azt az időt, ameddig nem érezzük, hogy már be kell venni levegőt. Az pont az az idő, mikor utána normálisan folyathatjuk a légzést (tehát nem lesz légszomjunk utána). Ha ez kevesebb, mint 15 másodperc, akkor ezt az jelenti, hogy 4 ember helyett is lélegzik az ember, de mégis légszomja van, szinte kapkod a levegőért. Ilyen embernek leghamarébb igencsak magas a vérnyomása (pulzusa is), el van savasodva és szinte oxigénmérgezésben szenved.
Ha az érték 15-30 mp között van, akkor már csak 3 ember helyett lélegzik. Valamivel már jobb, mint az előző.
Ha az érték 30-45 mp között van, akkor már csak két ember helyett lélegzik, és már megintcsak jobb, mint az előző.
Ha az érték 45-60 mp között van, akkor ez lenne az ideális, mert ilyenkor egy embernek megfelelő oxigént vesz fel az ember - és ezt a legjobban tudja hasznosítani. Ilyenkor lesz a legmagasabb a széndioxid szintje, ami lúgosítja és méregteleníti a szervezetet. Ilyenkor csökken a vérnyomás, a pulzusszám is csökken és a szív nyugodtan dolgozik.
Én simán megcsinálom bármikor 2 perc felett - tehát kifújom a levegőt és nem veszek be újat. Így nyugodtan elvagyok 2 percig is. Ez azért van, mert jó az anyagcserém - az oxigén és a széndioxid cseréje. A szív egyszerre kb 70ml vért pumpál ki. Mivel átlagban kb 5 liter vér van az emberben - tehát kb 70-szer kell vernie, hogy az 5 liter átmenjen a testen felfrissülve - e meg kb 1 perc. Ha jól lélegzünk, akkor ennyit simán át kell vészelnünk újabb levegő nélkül, mert van oxigén a vérben. Már annak, aki jól lélegzik.
Ha teleszívom magam levegővel, akkor simán elvagyok több mint 4 percig levegővétel nélkül. Ezért nekimehettem olyan extrém kisérletnek, hogy megtudjam, hogyan hatnak a ezek a dolgok a látásra (de ezek nemcsak alátásra hatnak).
Már 2009-ben is sokat foglalkoztam a légzés hatásával a látásra, de nem olyan részletesen és extrémen, mint most. De megérte, mert észrevettem olyan összefüggéseket, amik akkor elkerülték a figyelmemet, vagy egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy akkor az hatott. De úgy néz ki, hogy pontosan az hat, amire már akkor is gondoltam, csak nem kisérleteztem ki részletesen.....