rizsa31 Creative Commons License 2013.03.05 0 0 4997

    További idézetek Steinertől: 

    "Teljesen idegen pedig a gyermek számára, ami ma például a saját írásunk, vagy az írott vagy akár a nyomtatott betűk. ... Mégis egyszerűen nekimegyünk a gyereknek, amikor iskolába kerül, és ezeket a dolgokat akarjuk átadni neki. ... Amikor a gyermeket a fogváltás előtt tanítjuk kivágott betűformákat használva, akkor olyan dolgokkal foglalkoztatjuk, amelyek olyan távol állnak tőle, hogy semmi köze hozzájuk." 28. old.

     "Bizony, nem az olvasást kell előbb tanítani, hanem a rajzolva festésből, festve rajzolásból kiindulni, ebből keletkeztetni a betűket, és csak ezután rátérni az olvasásra. Minden mássalhangzóhoz találunk valamit, és ezekből a dolgokból tudunk kiindulni. Csak keresnünk kell." 30. old.

     "Az olvasás tanítást nem szabad az írástanítás előtt művelnünk, mert az írásban, különösen, ha a festve rajzolásból, rajzolva festésből indítjuk, a teljes ember tevékeny. ... Az olvasásban csak a fej vesz részt." 32. old.

      " Ha ... intellektualizmussal töltjük tele a gyermeket ebben a korban -és ez történik, ha nem viszünk át mindent, amit a gyermek elé tárunk, képekbe-, akkor a gyermek később megérzi majd ezt a véredényrendszerén, a keringési rendszerén." 36. old.

 

Forrás: Rudolf Steiner: Nevelésművészet az ember lényének megismeréséből, Genius, (az 1924-es angliai előadásokból) A két középső idézetet már aláhúzta előttem egy érdeklődő olvasó, lévén szó könyvtári könyvről.

    

      Hogy az állami iskolában ne dolgoznának a gyerekek képekkel? Mi például elsőben lerajzoltuk Csoóri Sándor verséből a csodakutyát:), és sok mást. 

      Érdekesség: A szóképes olvasást, másnéven globális módszert Steinerrel egyidőben találta ki O. Declory belga pedagógus és p.lógus, ezt Magyarországon akkoriban az Új Iskolában alkalmazták, és szó szerint képekkel:). Manapság vegyes a megítélése, de a szintetikus módszerrel kombinálva megfelelőnek tartják a szakemberek.

      Steiner az általa kritizált kivágott betűkkel talán Maria Montessorira utal?

http://egymast-tanitjuk.hu/iskola/irastanitas-maskepp


Cikkek: Nagy Zoltánné: Olvasástanítás globális módszerrel a XX. század elején a reformpedagógia tükrében

Péter Orsolya Adél: Az olvasási készség fejlesztése

Szóképes olvasás c. topik itt az Index fórumon, vélemények pro és inkább contra. (Csatlakozom Szundi véleményéhez, maximálisan egyet tudok vele érteni, mintha az én véleményemet írta volna le szóról szóra :) bár megértem a panaszkodókat is.)

 

Előzmény: rizsa31 (4996)