rizsa31 Creative Commons License 2013.03.05 0 0 4996

     Leszögezem, tök jó ötletnek tartom, hogy megismerjük az írás eredetét, és ez Steinertől érdekes kezdeményezés, úgy mint az, hogy élményszerűen közelítsük a tanulnivalót a gyerekeknek.

 

     Az egyiptomi írást J-F. Champollion fejtette meg 1823-ban, a babiloni ékírást Rowlinson és Hincks nyomán az 1850-es évek végétől kezdik olvasni, győzelmi emléktáblák és sírfeliratok alapján. 

     A mezopotámiai városokat, mint Ninive, Babilon, Ur, Uruk, Ebla, ahol többek között agyagtábla könyvtárak romjai is megtalálhatók, szintén az 1860-as évektől kutatják, de az 1920-as évektől kezdik komolyabban föltárni.

     Tutanhamon sírját 1922-ben fedezte Howard Carter és csapata, amely a legépebben megmaradt egyiptomi királysír.

     "Sir Leonard Woolley az ősi sumer város, Ur ásatásain az 1920-as években, ... valamint néhány másik korai régész ezekkel az érmékkel, mint értéktelen tárgyakkal, nem foglalkozott."  (Agyagérmék, a ma ismert legrégebbi írásos emlékek, az írás előzményei, Kr.e 8000-ből, rajtuk vonalak meg pöttyök, amikkel a jószágot tartják számon.)    

    

   Vö.: R. Steiner 1919-ben már kiforrott írástanítási mertodikáról tart előadást a leendő Waldorf tanároknak.

   Szóval, itt idéztem S.-t:

 " Az emberek korábban képírást használtak, vagyis olyasvalamit festettek a lapra, ami a tárgyra emlékeztetett. Nem kell tanulmányoznunk a kultúrtörténetet, de a gyermek elé tárhatjuk annak elméletét és szellemét, amit az emberek képírással ábrázoltak, s akkor a gyermek ebben otthonosan fogja érezni magát. ... Eredetileg bizony minden hangnak megvolt a képe, és a leképezési lehetősége egyértelmű volt."

    Igen, képeket ábrázoltak a régi emberek, de kimondták hozzá az egész szót (később szótagot), nem betűket! Kr.e 3000-ben alakult ki a sumer ékírás és Kr.e 1000-ben alkották meg a föníciaiak az ábécéjüket. Könyörgöm, 2000 év telt el ez idő alatt!

    Szóval nekem nem a "kép-írással" van bajom a Waldorf iskolában, hanem hogy ez ne bemondás alapján történjen már, meg ne homályos magyarázatokkal, amikkel nem mellékesen odaszúrunk a többszáz éves hagyományos írástanításnak is.

    Mivel én hamarabb leléptem, nem tudom mennyi kultúrtörténetet tanítanak a Waldorf-tanárképzőn, de sztem. nincs ilyen tantárgy az írásra vagy a nevelésre kihegyezve. De mondom, ez csak az én feltételezésem. 


Forrás: Rudolf Steiner: Nevelésművészet az ember lényének megismeréséből, Genius, 29. old.

  Andrew Robinson írásai, pl. Hetven rejtély szerte a világból c. könyvben, Az írás történe c. könyve. 

Wikipédia, sumer, asszír városok

 

Előzmény: rizsa31 (4958)