changy Creative Commons License 2013.03.02 0 0 10756

Sziasztok!

Már egy ideje olvasgatom a fórumot, és én is rákattantam a családfakutatásra. Bár nekem könnyű dolgom van, mivel édesanyám jóvoltából az apai ág elég jól ki van kutatva a 18. századig, és néhai dédnagyapám fejből tudta az őseit öt generációra visszamenőleg.

No, de a lényeg: Van egy ősöm, Wieand Sebestyén (sváb, evangélikus), aki Lajoskomáromban halt meg 1831-ben.  A halotti anyakönyv szerint  74 éves volt a halálakor. Egy német fickó, aki valahogy szegről-végről rokonunk meg is talált 2 házassági bejegyzést (mivel kétszer házasodott) róla, de a születést 1757-ben nem találta meg. Az első házassága Györkönyben köttetett 1787-ben, egy bizonyos Walter Máriával. Ebben az a gyanús, hogy ha 74 évesen halt meg, akkor 30 éves korában házasodott. Nem volt kicsit idős a házassághoz? Mármint tudomásom szerint a 18. században elég fiatalon házasodtak. Vagy ez a sváboknál másképp volt? Szerintem nem, mert pl.: a fia, János 21 éves korában tartotta az esküvőjét.

Az első gondolatom az volt, hogy talán a pap ránézésre írta be az életkort, vagy ősöm maga sem tudta, hány éves. Az említett német rokon végig kutatta Tolna megye evangélikus anyakönyveinek nagy részét, de sehol sem találta a születését. Talán még Németo.-ban vagy Ausztriában született és csak később jött a rokonok után.

A dédnagyapám úgy mesélte, hogy Sebestyén szülei a varsádi uradalomban cselédkedtek. Természetesen ez csak családi legenda, de minden legendának van alapja, és talán dédnagyapám a tolnai Mercy - uradalmat értette alatta, de ugyebár az elég kiterjedt volt. Egyébként voltunk Varsádon „anyakönyvezni”, de semmi.

Nemsokára megyünk Györkönybe, hátha máskor született és/vagy találunk valami plusz infót a házasságnál.

Van ötletetek, hogy merre indulhatnék tovább?

Előre is kösz és ha valami hülyeséget kérdeztem/mondtam bocs!