NARKA Creative Commons License 2013.03.01 0 0 79588

Sziasztok!

 

Nagy baj történt!

Az audiovizuális berendezésem nem hajlandó tovább működni (remélem nem jött ki belőle a füst).

 

Ilyen fajta van nekem, a nevét nem tudom, csak azt, hogy BOSE:

 

 

(Azért audiovizuális, mert a hang mellett olyan szépen is világít.)

 

 

A történetnek több fázisa volt.

 

1.

Autopályán kényelmesen autózgatva pár másodpercre kihagyott a rádió, tök csönd, majd kb fél percre visszajött a hang. Utána ismét. Ugyanez CD lejátszásra is. A csöndes időszakokban olyan jelleget mutatott néhány gomb, mintha le lenne fagyva a hifi, pl hiába tekergettem a hangerőt, nem mutatta a kijelzőn. De frekvenciát pl tudtam változtatni. Aztán a fél perces hangos üzemek a szünetek között elkezdtek csökkenni, elég hamar odáig jutottunk, hogy teljes lett a csönd.

 

2.

Másnap próbáltam megint nyomkodni a gombokat, hátha valamire ad valami hangot. Hangerőszabályzóra továbbra sem reagál. Olyan jellege volt, mintha valamiért folyton alapállapotba állna a rádió, pl megnyomtam a menüt, de az nem a megszokott ideig volt elérhető, sokkal rövidebb idő alatt kilépett a főképernyőre.

Ekkortájt történhetett, hogy megpróbáltam kivenni a CD-tárból a CD-t. Valószínűleg itt követtem el az első hibát. (Nekem a 6-os CD-tárat a kijelző fölötti nyíláson lehet etetni.) A kiadás próbálkozását követően a DC-tár folyamatos, ütemes zúgásba, próbálkozásba kezdett, de CD-t nem sikerült kiadnia. Feltételezem ez is mindig visszaállt volna alapba. Mivel ez az autó leállítására és a rádió kikapcsolására sem maradt abba, ki kellett vennem a biztosítékot. Visszarakás után csöndben maradt a CD-tár.

 

3.

Újabb próbálkozás a CD-tárral. Valószínűleg itt követtem el a második hibát. Újra zajongásba kezdett a cd tár, de mostmár csak valami motor hangja hallatszik pár másodpercenként. Közben hátulról az erősítőből hallom, hogy egy relé pár másodpercenként kapcsolgat ki-be, ezzel egyidőben a hangszórókat is hallom, hogy pattannak egyet (ez lehet, hogy a korábbi fázisok során is megvolt, nem figyeltem). Mostmár a biztosíték kivétel visszarakás sem segít, ugyanúgy csinálja tovább. :S Úgyhogy most biztosíték nélkül hagytam.

 

Bocs, ha túl részletes lett a leírás.

Valószínűleg szerelőhöz fogok fordulni a problémával, ha lesz rá egy kis lelki erőm, de addig is valakinek nincs ötlete, hogy mire számíthatok? (Márcsak azért is, hogy nagyon ne vezessenek meg.)

Esetleg az 1-es fázis a már sokat emlegetett hangchip hibája?

A 2-es és 3-as fázisban sikerült tönkre tennem a CD-tárat?

Plusz arról jól értesítettek, hogy ehhez kapcsolódó információt ugye nem lehet kiolvasni a kocsiból?

 

 

(Azt már korábban is csinálta, hogy a hátsó ajtó hangszórói néha csak egy bizonyos hangerő elérése után voltak hajlandóak beszállni a koncertbe, utána már lehalkítva is ment rendesen. De azt tippelném, hogy ennek nincs köze a jelenlegi hibához.)

 

 

 

(Ezzel egyidőben sikerült felfedezni, hogy a bontott zárban feladta a mikrokapcsoló. Ilyenkor mikrokapcsolót cseréltek vagy zárat?)

 

 

 

Előre is köszönöm, ha van hozzászólás.