emem Creative Commons License 2013.03.01 0 0 528

<Tehát azt is vizsgálják, hogy a tudatunk hat a szívre és a fordítottját is, hogy a szív hat a tudatunkra....>

 

lehet, hogy vizsgálják, de attól ez még tudományos maszlag marad. konkrét állítást tesznek kutatásokra és tudósokra hivatkozva:

 

"A modern kutatások során a tudósok felfedezték, hogy szívünk valóban jóval több, mint egy izompumpa. Létezik benne ugyanis egy 40 ezer neuronból álló „miniagy”, amely saját intelligenciával rendelkezik."

 

ha tudósok kutattak, majd felfedeztek, akkor ennek nyoma van. hol vannak az erről szóló publikációk? ne gondolkodj feleslegesen: sehol. nem léteznek.

az említett Heartmath azonban jó pénzért tudományosnak álcázott termékeket árul:

http://www.heartmath.com/technology-products/product-finder.html

 

a helyzet egyébként sokkal prózaibb: az ezoterikus szempontból igen kedves verzióhoz képest a valóságban nem a szívben, hanem a bélcsatornában található a "második agy":

 

"Az állítás, miszerint 100 millió idegsejt található a gyomornál igaz. Az is igaz, hogy képes információ tárolására, az egészség és az érzelmek befolyásolására. Az újabb kutatások ugyanis kimutatták, hogy a gyomor és bél körüli idegsejtek állandó, kétirányú kapcsolatban állnak az agyunk megfelelő központjával. Az éhség érzet, vagy éppen a jóllakottság érzet a gyomorból indul az agyba. A „gyomor agyánál” ugyanazokat az ingerület átvivő anyagokat találjuk meg, mint amit az agyunkban is. Ezek a szerotonin, a dopamin és az ópiátok. A kétirányú kapcsolat miatt, nem csak a gyomor küld információkat az agynak, hanem fordítva. Ezért van az, hogy ha például izgulunk, vagy szorongunk akkor azt a gyomrunkban is érezzük, ezért van az is, hogy amikor undort érzünk hányingerünk van. A sokszor depressziós, szorongó embereknek étkezési, emésztési problémái is vannak. Mindenkinek ismerősek ezek az érzések, nem kell tovább sorolnom őket, ugye?

Az, hogy második (vagy harmadik) agy van a gyomornál, nem újdonság. Az ókorban és a középkorban is sok nép úgy gondolta, hogy az elme központja a gyomor."

Lehet-e agy nélkül élni?

Még 2009. április 24-én írtam a Lehet-e agy nélkül élni? című bejegyzést, és bevallom őszintén nem jártam utána a dolgok valóságtartalmának; akkoriban még nem voltam annyira kétkedő és szkeptikus, mint most. zaza94 egyetlen szóval felhívta a figyelmemet, az általam már[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

Még keveset tudunk a második agyunkról

http://www.origo.hu/tudomany/20100218-belidegrendszer-belagy-tengely-masodik-agyunk-a-belcsatornaban-van.html

 

"A szervezet második legnagyobb idegsejthálózata nem a gerincvelőben, hanem a bélcsatorna falában található. A második agynak is nevezett hálózat aktívan kommunikál az aggyal, és egyre több jel utal arra, hogy a felőle érkező jelek jelentős mértékben meghatározhatják érzelmeinket, hangulatunkat. Egyre több esetben bebizonyosodik az is, hogy e hálózat zavarai számos betegséggel állnak kapcsolatban. Magyar kutatók például kimutatták, hogy a bél idegsejtjei alkohol hatására zavartan kezdenek egymással társalogni, és részben ez okozhatja az alkoholisták emésztési panaszait."

Előzmény: ghepard (527)