Degeczi Creative Commons License 2013.02.24 0 1 20

Guglival akadtam erre a régi topikra egy ontopik szárító problémája miatt keresgélve - és gondoltam a megoldást is fölteszem ide, hátha segít másnak.

 

Egy ilyen jószágról van szó (Gorenje WT981 kondenzációs szárító - de valszeg a többi is elég hasonló lehet)

 

 

A képen is látható kihúzható tartályba gyűjti a ruhákból a vizet. Pár liter beleférhet: ha vizes ruhákkal van teletömve, akkor sem szokott megtelni, csak majdnem.

De nemrégiben megkergült: üres tartállyal is folyton azt jelezte a kezelőpultján, h tele van...

 

Gondoltam vmi érzékelő romlott el, ezért szedtem szét - de nincs ilyesmi a tartály környékén. Akkor hogyan érzékeli, ha tele van?
Nagyon egyszerűen!

 

Az alján van egy gyűjtőtartály, onnan nyomja föl szivattyúval a fönti, kihúzhatóba. A hátulján vezet egy hajlékony cső, amit akár egy lefolyóba is lehet kötni, ezért nem belül halad:

 

 

Alul, a motor rugója mögötti fekete blokk a szivattyú, onnan indul a hajlékony fölvezetés, mellett pedig a barna blokk, ahonnan egy piros és fehér vezeték jön, egy egyszerű kapcsoló, amit az alatta lévő nyílt tartályban (mint egy medencében) úszó műanyag doboz nyom be, ha már sok víz van, ez indítja be programon kívül is a szivattyút (mert egyébként alacsony vízállásnál is áramot kap időközönként a szivattyú):

 

 

A "tele tartály" jelzés tehát valójában az alsó medencére vonatkozik!

 

Mivel a szétszerelés közbeni megdöntéskor rendesen folyt a víz a padlóra, nyilvánvalóan tényleg tele is volt, nem hibásan jelzett tehát.

 

Kezdtem attól félni, hogy szivattyút kell rendelni (ami úgy néz ki, még bontott cuccnál is 25-30 EUR, újat pedig végképp pofátlan árakon listáznak).

 

Szerencsére azonban egy gyors próbaként lehúzva a hátoldal hajlékony csövét azon rendesen jött a víz szivattyúzás közben, így derült ki az egyszerű hiba: eldugulhatott a fölső műanyag töltőcsonk, ami a fenti tartályba ereszti a vizet:

 

 

És valóban: egy drótdarabot végigtuszkolva rajta ki is jött belőle egy szöszdarab... (amit a ruhákból szedhetett össze) Azóta ismét szépen működik is.

 

Remélem, egyszer még segítségére lehet ez másnak is (ha más nem, legalább azért, h fölösleges emiatt ennyire szétszedi, mert a tetejét gyorsan le lehet kapni két csavarral, és ott hozzá lehet férni ehhez a csonkhoz - csak nekem fogalmam sem volt az elején a működésről, ezért bontottam meg alaposabban)