gazo22 Creative Commons License 2013.02.21 0 0 312

Kedves Levelezőtársaim!

 

Mivel új témát (magyaqrul topicot) nem nyithatok, itt mondom el, hogy mit gondolok én vagy gondolunk néhányan arról, hogy Bándy Kata miért nem kiáltozott segítségért. Azért mert pszichológus lévén jól ismerte a Hiányzó hős csapdáját. Ez a tétel pedig kimondja, hogy senki sem fog segíteni, ha többen vannak, akik hallják a segélykiáltást..

Van ezzel kapcsolatban jónéhány történetem, ami velem esett meg, de talán nem illik ezekkel előállnom. Inkább leírom azt az esetet, amivel egy középkorú hölgy keresett meg néhány éve.

Egy öreg néni, a hölgy édesanyja feküdt az autóbusz állomás közelében a Czirfusz utcán a járdán. Télen történt, erős fagy volt. Sorra érkeztek a buszok, a leszállók kikerülték a földön fekvő nénit. Végül elfogyott a tömeg. Jött két fiatalember. Azonnal mentőt hívtak, így szinte az utolsó pillanatban, mielőtt kihűlt volna, kórházba került a néni. Szívinfarktus miatt került a földre.

Bándy Kata, pszichológus lévén pontosan tudta, hogy segítségre nem számíthat. Csak magában bízhatott. Ami vigasztaló: lassan előkerülnek a bátor tanúk, akik büszkén mondhatják el a bíróság előtt, hogy mit láttak vagy hallottak, és mit gondoltak arról, hogy ez így van rendjén. De lehet, hogy eszükbe jut, hogy egy ember életét megmenthették volna a telefon felemelésével.

 

Tisztelettel:

Gál Zoltán

 

.