Dio85 Creative Commons License 2013.02.20 0 0 4080

Sziasztok!

 

Leírnám az estemet, hátha ti, tapasztaltabbak tudtok valami okosat mondani, mert most eléggé meg vagyok zuhanva.

 

27 éves nő vagyok. Először 20 évesen jártam kardiológusnál, mikor szívritmuszavar jelentkezett nálam: akkortájt már egy ideje elalvásnál éreztem, hogy erősebben dobog a szívem a kelleténél, éreztem a dobhártyámon. A pulzusom akkoriban elég magas volt. Nem sportoltam semmit, és pont egy olyan időszak után/közben voltam, amikor a fősulis létet élvezve hajnalig fent baglyoskodtam, majd kora reggel keltem, így hetekig nem aludtam 3-4 óránál többet, emellett dohányoztam és napi 2 kávét is ittam. És a slusszpoén: az első nagy szerelmem akkortájt törte össze a szívem, és teljesen kifordultam magamból. Míg vele voltam, akkor is meg voltam zakkanva, de utána rémálmaim voltak, rettenetesen feszült voltam. Szerintem ezek összessége lett a szívritmuszavar, és ekkor alakulhatott ki bennem ez a stresszes gondolkodás, hogy a problémákra rosszul reagálok, túlidegeskedem őket, és borzasztó megfelelési kényszerem lett. (Azelőtt nem voltam ilyen megfelelős-idegeskedős, de az az ominózus ex-barát ilyesmiket váltott ki belőle, sehogy sem voltam neki jó...)

 

A lényeg, hogy szerintem ez az egész szív.r.zavar pszichés eredetű. És tény, hogy mostanság, hogy férjhez mentem, van egy szép kis házunk, stabil munkám is, és 2 éve aktívan sportolok (Zumbát oktatok heti 2x), nagyon ritkán jelentkeznek a ritmuszavar tünetei, szinte soha. A sportnak köszönhetően én úgy érzem, a szívem megerősödött, a pulzusom lecsökkent (míg régen 95 körül volt, most 70), a stressz nagy részét le tudom ott vezetni, míg 60 percet ugrálok. Arról nem is szólva, hogy rettenetesen szeretek Zumbázni. Boldoggá tesz. 

 

Nos, az volt régen, ez van most. A köztes 7 évben két-három évente jártam kardiológián. Minden alkalommal elmondták, hogy az egyik szívbillentyűm nem működik tökéletesen, de ilyen sok embernek van, úgyhogy nem kell parázni, minden okés. Egyik orvos azt mondta, nem kellene sportolnom, másik 3 azt, hogy nyugodtan sportoljak. 2x voltam terheléses EKG-n is, 2x 24 óráson, egyiknél sem találtak semmi rendelleneset. Max annyit, hogy alacsony kicsit a vérnyomásom. Erre iszom napi 1 kávét. Dohányozni már 4 éve nem dohányzom. 

 

Most legutoljára februárban jártam SZTK kardiológián. Alaposnak tűnt pedig a doki, azt mondta, nincs nagy változás a korábbi leleteimhez képest, pánikra semmi ok, nyugodtan sportoljak tovább, a szívem alapvetően egészséges.

 

De tegnap visszavittem az eredményeket a körzeti orvosnak, aki nem volt ilyen derűlátó. Azt mondta, már 2 szívbillentyűmnél is észlelnek rendellenességet, míg régen csak az egyiknél, és az ejekciós frakció értékem elég alacsony. Régen 61% volt, most 51%. De a köztes értékek elég össze-vissza alakultak. 2006-ban 61 volt, 2008-ban 74, 2010-ben 58, és most (2 év Zumba után) 51. És eléggé megijesztett. A sport hatására romlott volna? A körzeti orvos szerint igen. Szerinte a sport nem tesz jót neki, a megerőltető kardio edzés, és abba kellene hagynom. Ez rettenetesen rosszul érint, mert nagyon szeretek Zumbázni, és persze ha abba kellene hagyni, abbahagynám, de nagy érvágás lenne. 

 

Mit gondoltok az eredményeimről? Tényleg annyira rossz a helyzet, mint a körzeti orvos mondta? Vagy ha van mind a kéthegyű-, mind a háromhegyűbillentyűvel egy kicsi bibi, illetve ha 51% körüli az EF, akkor ez még nem vészes, és nem kell pánikolnom?

 

Jövő héten reményeim szerint elmegyek még egy szakemberhez, hogy ő mit mondd, de addig érdekelne a ti véleményetek is. Ha gondoljátok, ha hazamentem, beírhatom a 2006-os és a mostani 2013-as értékeimet, hogy tényleg van-e jelentős romlás, vagy csak a körzeti orvos (akinek nem is ez a szakterülete) riogat?

 

Előre is nagyon köszönöm a segítségeteket!

 

Dio