pacsepa Creative Commons License 2013.02.19 0 0 62195

A minimum vastagságot vetted, ez valóban kompromisszum. A tómeder kialakításánál emiatt fokozottan ügyeljél arra, hogy ne legyenek benne (a fólia alatt) göröngyök, gyökerek, nagyon el kell dolgozni! Legjobb hozzá, ha homokos a talaj. A fólia alá geotextilia kell, az olcsóbb a fóliánál, én a helyedben legalább két rétegben tenném. János77 trükkje sem rossz, ha van otthon akár használt mezőgazdasági fólia, az is mehet, alulról mechanikai védelemnek tökéletes, de a geotextilia mindenképpen kell! Ne ültess erőteljesen gyökeresedő fát, cserjét a tó közelébe! Javaslom, hogy agresszívabb vizinövényt, mint amilyen a nád, gyékény stb, megfelelő méretű műanyag vödörbe, lavórba telepítsd, hogy a gyökereit kordában lehessen tartani, takarítani is egyszerűbb lesz a tavat.

Használat szempontjából finoman bánjál vele, főleg a takarítás lehet kissé macerás. Ha belemegy az ember, akkor egy kagyló, vagy csigahéj is kivághatja, amire rálépsz, de lehet ez sokféle más dolog, a partról begurult kavics, gally. Arra számíts, hogy főleg ilyen kis méret esetén 2-3 évente biztosan takarítani kell! A majdani takarításhoz valószínűleg kell egy jó kis zagyszivattyú. Nem drága tétel és egyenlőre ráér a megvásárlása (éveket).

 

A 80 cm-es mélység nekem is kevésnek tűnik a normális átteleléshez, főleg a nagyobb termetűre növő halak esetében, mint a koi. Arra kell számítani, hogy egy keményebb télen akár 20 cm vastag jég is összejön, ami ebben az esetben több, mint 20% víztérfogatot elvenne. A halak ilyenkor nem a mozgáshiánytól fognak szenvedni, hanem a kevés oxigéntől. Persze megoldás, ha a jegesedés ellen beveted a technikát (van itt pár módszer a fórumon a legutóbbi időszak hozzászólástermésében is), de én a mélységet akkor sem adnám alább 1,2-1,4 méternél. Kevésbé fog nyáron felmelegedni a víz, ami az egyensúlyt segíti. Arra is számolj, hogy évente akár 10 cm iszap is összejön az alján, ami két éves takarítási periódussal már 20 cm lehet.

 

A szivattyú mire kellene? Vízforgatásra, vagy levegőztetni kis szökőkúttal, esetleg csobogónak? Bármelyik is, még korai erről beszélni. Optimális esetben nem is lesz rá szükség!

 

A koi megvásárlása szerintem akár itt a fórumon is menni fog, de volt már itt ingyen felajánlás. Mindenesetre csodálkoznék, ha Szegeden, vagy pl. Hódmezővásárhelyen nem lenne kapható.Nagyobb baj, hogy a kereskedésekben kaphatók egyáltalán nem számíthatnak a halak egészségének szempontjából túlzottan megbízható forrásnak, de előfordulhatnak genetikai problémák is a beltenyészetek miatt. Ebből a szempontból jobb, ha tavastól jutsz hozzá, akinél a populáció évek óta tünetmentes az előbbi nyavalyáktól.

Nekem nincs koim, sajnos nem tudok segíteni. Azt tudom, hogy a koi nem túl érzékeny a szállításra, ha messzebbről is szállítod, 4-5 db 5-10 cm-es példány simán szállítható nagyobb pl. 16 literes diszperzites vödörben, ha minimális légutánpótlásról gondolkodsz. Nekem erre a célra van elemes légpumpám. Minden nagyobb horgászboltban kapható. Ha van komolyabb horgász ismerősöd, akkor neki lehet, hogy van is kölcsönbe, csalihalak életbentartására használják. Én az festékes vödör tetejét két helyen kilyukasztottam és az egyiken toltam be a szilikon csövet és a porlasztókövet. Csak két kicsi, a cső átmérőjének megfelelő lyuk kell a tető közepére ( a szállítás miatt nem mindegy, hova)! A másik lyuk a túlnyomást vezeti le. A vödröt kb 2/3-ig kell tölteni vízzel, így a kocsiban sem fog kilöttyenni. A vödör tetejére rácsíptetem a pumpát, ha nem melegedik fel a víz, akár 3-4 órát is elvannak a halak nagyobb trauma nélkül.

Előzmény: Deni1988 (62191)