fárosz Creative Commons License 2013.02.11 0 0 278

Egyszerü szoknya szabásmintájának készítéséhez: mérd meg a derekadat. A centit hajtsd négybe, majd ezt a cm-t jelöld rá egy félbehajtott papírra a hajtástól kiindulva. Ezután a derekadtól mérj lefelé 15 cm-t, így kapod meg, hogy hol van a csípőd, itt szintén mérd magadat meg, majd ezt is oszd el 4 felé. Amár bejelölt derékpontodat tartalmazó papíron a felsző szélétől a papír hajtás oldalánál szintén mérj le 15 cm-t, majd e ponttól mérd és jelöld a papíron a csípőd amár negyedelt méretét. 

 

A papíron jelöld be a szoknya hosszát vágd ki. A kihajtott szabásminta a fél szoknyádat adja meg. Ilyen módszerrel készithetsz magadnak annyi részes szoknya szabásmintát ahány részből szeretnéd, hogy álljon a szoknyád. Az így készült szoknyáknál nem kell a derék vonalát betűzni! Kivéve, ha erös moletti a méreted. 

 

Az a lényeg, hogy mindenki derekától a csipője 15 cm-re van! A szoknya cikkeinek méretét ne számolgasd, csak a centidet hajtogasd.

 

Én így csinálom. Unokámnak a derekától a forgó csontjáig mérek le a derekától, innen mére csípő vonalát.

 

KisHölgynek pörgős szoknyát úgy csinálom, hogy az anyagot félbe hajtom, majd annyiszor hajtom, hogy még az olló elbánjon vele. Tehát a hajtogatás végeredménye sok lapból álló háromszög. Ezután a dereka átmérőjének cm-t azintén annyi részre hajtogatom, mint az anaygot. Majd a kapott cm-t úgy mérem rá az anyagta, hogy a háromszög  csúcsától kiindulva a háromszög szárainak egymás közötti távolsága legyen azonos a derék kivánt cm-vel. Majd ezt a két pontot összekötöm. Ettől a vonaltól az oldalpontbol kiindulva mérem le a szoknya hosszát, ezzel a méréssel végig haladva a két pont közötti távolságon. Így kapjuk meg a szoknya ívét. Ezután az alját és a derekánál kiszabom. Oldalvarrás nem lesz. Csupán a derekánál a gyerek derekának megfelelő 1 cm-széles gumit két végénél összevarrom, az így kapott gumilarikát a szoknya színén rá varrom, és már kész is a szoknya.

 

Remélem érthetően írtam el.