Lándzsa Erőskar Creative Commons License 2013.02.09 0 0 12395

ez viszont jogos felvetés. a fluoridmentes fogkrém igazából pont a fogkrém fő értelmét nélkülözi. és röhejes, hogy aki nem használja, az a vízzel, kajával azért tolja magába a fluoridot, a tudta nélkül, jóval komolyabb koncentrációan.

a fluoridnak valóban potenciális méreg, bár igazán súlyos problémát extrém nagy dózis elfogyasztásakor okoz (és ezt egy hétköznapi ember nem tudja összehozni a fogmosással, hacsak nem eszi meg a tubus tartalmát mindig vagy nem dolgozik valami kemikália gyárban hidrogén-fluioriddal, amit rendszeresen beliheg). a túladagolás szokványos és tulajdonképpen ártalmatlan tünete a fluorózis - a fogak elszíneződése. elsősorban a csecsemőknél fontos, hogy mellőzék a bevitelt, egy egészséges felnőtt a bevitt (lenyelt) fluorid nagy részét ki tudja választani. a csecsemő nem.

ha az egyén nem nyeli le a fogrkémet állandóan, akkor biztonságban van. ellenben azt lehetetlen megmondani, hogy az ivóvíz (még a palackozott is, amin nincs is feltüntetve, hogy floutomi) például mennyit tartalmaz. és akik általában sokat isznak (sportoló, fizikai munkás, diabéteszes stb) azok alattomos módon túladagolhatják. egy study szerint napi 4mg bevitelnél (2 mg kiürül) egy átlagos felnőttnél 40 év alatt alakul ki csontfluorózis (a csont calcium és magnézium tartalma csökken).

maga fluorid allergia megint más tészta, annak azonnali hatása van, mint bármilyen egyéb allergiának (az ekcémától a püffedt arcig). igazából nekik találták ki a fluoridmentes cuccokat. persze mostanság divat mindenre azt kiabálni, hogy méreg (ami vicces, mert lehet hogy a fluoridmentes krémet használó ember ugyanakkor fogat is fehéríttet...)

 

jelen állás szerint a fluoridot tehát lokálisan, a fog felszínén kell használni (és öblíteni, kiköpni), applikálni és ez mindenki számára biztonságos módszer. a tablettákat, fluoridos sót és vizet kell elhagyni, és akkor senkinek nem lesz tőle baja.

 

Előzmény: szaguldo kacaj (12391)