Helló Mindenkinek!
Tanácsot szeretnék kérni.
Több éve már gond van a sárgarépa, petrezselyem, pasztinák, illetve hagymafélék vetésével a konyhakertben. Rendszeresen elvetjük március elején, jól előkészített magágyba. A talajjal kapcsolatban annyi a helyzet, hogy eléggé kötött. Vetés után pár héttel már bekeményedik a föld.
Az öntözéssel hiába próbáltam a keménységet csökkenteni, így sem kelt ki.
Több lehetőség is eszembe jutott, nem tudom melyik lenne a nyerő, illetve kinek mi a véleménye róla.
1. Balkonládákban/szaporítótálcákba palánta vagy virágföldbe a sárgarépa és petrezselyem magokat elvetem, majd amikor kikeltek, és elég nagyok, akkor egész egyszerűen pikírozom a szabadföldbe, így szép egész sorokat tudnék csinálni. A hagymánál ugyanezt lehetne megcsinálni, vagy pedig dughagyma, az elég biztos megoldás azt hiszem.
2. Elvetem a magokat a kertben, majd vagy homokot, vagy valamilyen komposztot próbálok rárostálni, vagy azzal takarni, hátha így nem pusztulnak el a csírakezdemények.
3. cuccos.com-on olvastam, hogy beáztatják a magokat vetés előtt, így könnyebben kikelnek. Ezt próbálta már valaki?
4. Egy árnyékosabb részre próbálnék meg vetni, ahol korábban akácfák voltak, és a talaj egész jó állagú. A fákat idén ősszel vágták ki, ma már nincsenek ott, de a talaj ugyanolyan. Vagy pedig homokos ágyást kéne megpróbálni csinálni.
Érdekel kinek milyen bevált módszere van konyhakertekben. Aprómagvakkal vannak a gondok főleg, eddig amelyik növékenyet csak lehetett palántázással próbáltuk meg szaporítani.
Előre is köszönöm!
Minden jót!
Üdv.