tzupp Creative Commons License 2013.02.08 0 0 37188

A pihenéssel kapcsolatban lenne kérdésem hozzátok. 

A bellezést két éve kezdtem, és a következő érdekes helyzet alakult ki nálam a pihenés tekintetében.

Általában fél11 és éjfél között szoktam lefeküdni (elaludni), és hajnalban rendszeresen felébredek az első alvási periódus végén (szerintem az az első periódus) 2.30 és 3.30 között. Ez alapjában nem baj, sőt, örülök is neki, mert ilyenkor ránézek a gyerekekre, betakarom őket. Ha már úgyis ébren vagyok, akkor WC, egy nelet vízivás, majd visszafekvés és alvás tovább. Ez max. 15 perc ébrenlétet szokott okozni. Utána még egy jót tudok aludni.

Egy intenzív edzés után viszont nem a szokásos időintervallumban ébredek fel, hanem jóval később, ma például 4.50 körül (és szerintem 11.15-kor már aludtam), de volt már olyan is, hogy 5.10-kor ébredtem fel először. Gondolom ilyenkor a szervezetem jobban/mélyebben álomba zuhan az előző esti intenzív terhelés miatt, és jóval hosszabb az első alvási periódus.

Ami viszont a problémám, hogy innen nagyon nehezen tudok visszaaludni. úgy ébredek, hogy kinyílik a szemem, és akár már ugorhatnék is ki az ágyból, azt érzem, hogy nem vagyok álmos. Fáradt viszont nagyon, érzem a kezdődő izomlázat is. Persze lemegy a szokásos hajnalirutin, de nem tudok visszaludni, "nem kényelmes az ágy". Egy órányi forgolódás meg ilyenkor már majdnem azt jelenti, hogy lassan kelni is kell felfelé. Tehát nagyon nem jön össze ilyen alkalmakkor a két teljes alvási periódus.

Egy próba nyilván lehet az, hogy hamarabb kellene lefeküdni (eléggé kivitelezhetetlennek tűnik). Ez viszont még mindig nem megoldás arra, hogy amikor a hosszú alvásperiódus után felébredek, nem érzem magam álmosnak.

Ismeri valaki ezt a helyzetet? Vagy ennyire öregszem (35 éves vagyok.), és nem megy az alvás már, mint annó a nagyszüleimnek?

Valami kiegészítő vitamin kellene?